Новини

Повернутися до переліку новин

Забруднення морів пластиковими відходами з суден – прийнятий план дій

26 жовтня  Комітет із захисту морського середовища ІМО (КЗМС) прийняв План дій, щоб внести вклад у глобальне рішення щодо запобігання забрудненню океанів пластиковими відходами з  суден.

Міжнародна морська організація (ІМО) завдяки прийняттю Плану дій, пообіцяла вирішити велику проблему, яку відходи пластику становлять для морського середовища. Мета Плану – поліпшити  чинні  правила і ввести нові додаткові заходи для зменшення кількості пластмасових відходів з суден.

У Плані дій наголошується, що пластикове сміття потрапляє у морське середовище в результаті наземних і морських робіт. Макропластик (наприклад, великі пластикові предмети, такі як пластикові пакети, пляшки з водою і знаряддя лову) і мікропластик (невеликі пластикові частинки розміром  п'ять міліметрів або менші) зберігаються в морському середовищі і згубно впливають на морське життя і біорізноманіття, а також мають негативний вплив на здоров'я людини. Крім того, морське пластикове сміття негативно впливає на такі види діяльності, як туризм, рибальство і судноплавство. Цей пластиковий матеріал може бути повернутий в обіг шляхом повторного використання або переробки. Скидання пластмас у море вже заборонено

Правилами щодо запобігання забрудненню сміттям з суден, прийнятими на Міжнародній конвенції щодо запобігання забрудненню із суден (МАРПОЛ), що також зобов'язують уряди країн забезпечувати належні портові приймальні споруди для отримання суднових відходів.

Відповідно до Лондонської конвенції та Протоколу про скидання відходів у море дозволяється скидати тільки дозволені матеріали, і ці відходи — наприклад, від днопоглиблювальних робіт, повинні бути повністю оцінені, щоб гарантувати, що вони не містять шкідливих матеріалів, таких як пластмаси.

Визнаючи, що необхідно зробити більше для вирішення проблем негативного впливу на навколишнє середовище і здоров'я, причиною яких стає морське пластикове  сміття, держави — члени ІМО на засіданні Комітету із захисту морського середовища (КЗМС) погодили дії, які повинні бути завершені до 2025 року, та будуть стосуватися всіх суден, включаючи рибальські.

План дій відповідає цілям, поставленим у Декларації ООН 2030 «Сталий розвиток» 14 (SDG 14) щодо океанів.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами  International Maritime Organization 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!