Новини

Повернутися до переліку новин

Затверджено нові Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення

У лютому набрали чинності Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення. Вони затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України від 15.01.2018 за № 56/31508 та за № 57/31509 відповідно.   

Підприємства різних галузей промисловості та видів господарської діяльності скидають у каналізацію жири, відпрацьовані нафтопродукти, сміття, грунт, абразивні порошки та інші грубодисперсні зависі, гіпс, вапно, пісок, металеву та пластмасову стружку, жири, смоли, мазут, речовини з небезпечними бактеріальними, вірусними, токсичними забрудненнями, що іноді призводить до зупинки роботи каналізаційних насосних станцій. Великою загрозою є залпові скиди, які відбуваються, в основному вночі. Їх дуже важко відстежити і саме вони значною мірою руйнують систему.

Постійні засмічення та пориви колекторів стають причиною виливу на поверхню стоків, у складі яких – шкідливі та небезпечні для життя та довкілля речовини, що може різко погіршити санітарно-епідемічну ситуацію в України. 

Правила вводять нові поняття, зокрема «стічна вода технологічного походження», «арбітражна проба»; замість терміну «умови на скид» вводиться поняття «вимоги до скиду стічних вод».

Вони визначають допустиму концентрацію забруднюючих речовин, що можуть скидати в систему централізованого водовідведення, врегульовують серед іншого питання відбору проб та документального оформлення цього процесу, умови скиду та оплати стічних вод. 

Допустимі величини показників якості стічних вод приведені Правилами у відповідність до вимог стандартів Європейського Союзу. 

Важливо! Також встановлено перелік виробничих процесів, при здійсненні яких споживач повинен мати локальні очисні споруди для попереднього очищення стічних вод перед їх скиданням до системи централізованого водовідведення та очищення стічних вод.

В першу чергу, їх повинні мати підприємства гальванічного виробництва, підприємства харчової промисловості (м'ясної, молочної, рибопереробної), заклади харчування, а також, водокористувачі, в яких активно використовуються нафтопродукти (наприклад, автомийки), де концентрація забруднюючих речовин зазвичай є найвищою.
На підставі загальнодержавних розробляються місцеві Правила приймання стічних вод, які затверджуються органами місцевого самоврядування та враховують місцеві особливості приймання та очищення стічних вод.

Іван Паламарчук, спеціально для журналу «Екологія підприємства».

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!