Новини

Повернутися до переліку новин

«Зелений» бізнес розпочинається із «зеленого офісу»

Головне у публікації:

  • Про стандарт СОУ.ОЕМ 08.036.067:2012 «Зелений офіс — Екологічні критерії»
  • Як зробити офіс «зеленим»: рекомендації
  • Про значення екологічних маркувань у вигляді різних графічних зображень
  • Завдання «зеленого» менеджменту компанії
  • «Зелений офіс» ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс»

Глобальний екотренд, що охоплює усі сфери сучасного життя, не обійшов увагою й робоче середовище організацій офісного типу, знайшовши втілення у концепції «зеленого офісу», яка вже стала візитівкою багатьох провідних компаній світу й з року в рік набуває дедалі більшої популярності.

Що таке «зелений офіс»

ДОВІДКА!
«Зелений офіс» — це система управління організацією, яка складається з інформаційних, організаційних і технічних заходів, покликаних мотивувати працівників компанії дбайливо ставитися до ресурсів офісу та довкілля, підвищувати рівень екологічної компетентності та відповідальності. Важливо, що впровадження цієї системи не потребує суттєвих витрат чи надскладних методів реалізації.

Для запобігання можливим маніпулюванням «зеленим» трендом серед компаній і запровадження єдиного підходу до оцінювання національний технічний комітет стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» розробив стандарт СОУ.ОЕМ 08.036.067:2012 «Зелений офіс — Екологічні критерії та метод оцінювання життєвого циклу» (далі — Стандарт).

Цей Стандарт був прийнятий у 2012 році й отримав скорочену народну назву — «зелений офіс». Він установлює набір вимог і показників, що були визначені розробником на основі кращих практик управління екологічними аспектами в організаціях офісного типу та стандартів систем екологічної оцінки будівель і споруд LEED (США), BREEAM (Великобританія), DGNB (Німеччина).

Упровадження вимог «зеленого офісу» згідно зі Стандартом дає змогу знизити шкідливий вплив на робоче середовище та довкілля, зменшити обсяги утворюваних відходів і забезпечити ефективне управління ними, раціональніше використовувати ресурси та заощаджувати кошти. Стандарт є універсальним, його можна застосовувати для організацій офісного типу будь-якої форми власності й масштабів.

У багатьох країнах він популярний і серед великих компаній, і серед бюджетних організацій. У деяких країнах упровадження «зеленого офісу» рекомендовано профспілковими організаціями з метою запобігання низці захворювань, пов’язаних із впливом на офісних працівників робочого середовища.

Слід зауважити: якщо у плани компанії входить не тільки застосування стандарту як керівництва для досягнення певних цілей, а й публічна заява про те, що організація відповідає вимогам «зеленого офісу», то є необхідним підтвердження відповідності стандарту шляхом сертифікації.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 3, 2019. Матеріал підготували Світлана Перминова, директор Центру
екологічної сертифікації та мар кування ВГО «Жива планета» та Світлана Берзіна, заступник голови технічного комітету стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля»; експерт журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 3, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!