Новини

Повернутися до переліку новин

«Зелений офіс» – інвестиція у майбутнє

40% природних ресурсів у світі споживають офіси. Привчити працівників до максимально ефективного їх використання та дбайливого ставлення до природи - передбачає концепція «Зеленого офісу». Вона базується на принципах 5-R: reduce, remake, redesign, reuse, recycle (скоротити, переробити, переоформити, повторно використати, утилізувати). Це прості правила щоденного використання ресурсів: заощаджувати енерго- та водоресурси, сортувати сміття, економити папір. Компаній, в чиїх офісах працівники дотримуються таких стандартів, в Україні стає дедалі більше. Новомодний тренд підхопили сотні підприємств, однак лише одиниці дійсно працюють над тим, щоб крім «зелених» декларацій досягти істотних результатів у зниженні негативного впливу на навколишнє середовище.

Справжній «Зелений офіс» має відповідати певним правилам і критеріям оцінки їх дотримання, тобто універсального стандарту. Його можна застосовувати для організацій будь-яких форм власності та масштабів. У багатьох державах світу подібні стандарти впроваджують як великі компанії, так і бюджетні організації. А у країнах Північної Європи «Зелений офіс» популярний і серед профспілкових організацій, оскільки він сприяє запобіганню низці захворювань, пов’язаних з виробничим середовищем.

Український стандарт був розроблений у 2012 році національним технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» на основі критеріїв систем оцінки будівель і споруд LEED, BREEAM, DGNB і кращих практик впровадження визнаної на міжнародному рівні концепції «Зелений офіс». Він встановлює обов’язкові та додаткові критерії, за якими проводиться оцінка результатів впровадження системи управління.

Серед основних критеріїв виділяють енергоефективність, раціональне використання водних та матеріальних ресурсів, забезпечення сталих (зелених) закупівель, обмеження вмісту небезпечних речовин у матеріалах і засобах, що використовуються для забезпечення функціонування офісу, а також зменшення та раціональне поводження з відходами.

Для отримання екологічного сертифікату класу «Standard» необхідно виконати, окрім основних, ще й 50% додаткових критеріїв, для класу «Premium» - щонайменше 70% та  90% - для «Platinum» класу.

Процедура оцінки відповідності стандарту «Зелений офіс» проводиться незалежною компетентною стороною - органом сертифікації. Такий підхід відповідає міжнародній практиці та правилам ділової етики. Щоправда в Україні сертифікати про відповідність вимогам стандарту мають лише дві організації: ТОВ «ПІВНІЧНО-УКРАІНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» та ТОВ «СПЕЦБУД-ПЛЮС». Ці компанії визначили активну позицію у турботі про довкілля.

В європейських країнах така екосертифікація - необхідна вимога для успішного бізнесу. В Україні ж нові стандарти роботи лише починають поширюватись.  Перетворити свій офіс на «зелений» може кожен, адже цілком реально облаштувати повністю екологічне робоче місце. Це не лише позитивно позначиться на самопочутті працівників, а й на фінансових справах компанії.

Навіщо підприємствам «Зелений офіс»?

Аргумент 1. «Зелений офіс» допомагає економити

«Зелений офіс» дозволяє більш раціонально використовувати ресурси, потрібні для роботи офісу. Незважаючи на інвестиції у будівництво (реконструкцію, ремонт) офісу, можна отримати відчутні економічні вигоди від раціонального використання електроенергії, води, паперу, відмови від одноразових речей тощо. Щоб почати економити, досить переглянути порядок роботи компанії, звички її співробітників, їхнє ставлення до ресурсів і навколишнього середовища і впровадити належні зміни. Причому почати можна з дрібниць. Наприклад, налаштувати ПК на «сплячий» режим, вимикати електроприлади з мережі, робити повторну заправку відпрацьованих картриджів і використовувати двосторонній друк. Окрім того, нині зелені офіси масово переходять на електронний документообіг. Це допомагає заощаджувати до п’ятдесяти відсотків паперу і канцелярських товарів та значно економить час.

Аргумент 2. Упровадження «Зеленого офісу» не вимагає особливих витрат, але приносить істотні вигоди
Річ у нових звичках. Економія води, тепла, електроенергії, друк, утилізація відходів, транспорт - всі повсякденні речі можна робити набагато раціональніше. Також закупівля екологічно маркованої продукції, наприклад «пластик, придатний до переробки», «вторинна переробка», «підлягає компостуванню», а також маркування, що підтверджують відповідність добровільним екологічним стандартам: FSC, OEKO TEX, Ecolabel (ISO 14024) тощо. Використання електрообладнання класу енергозбереження «А» і вище.

Аргумент 3. Наявність сертифіката «Зелений офіс» позитивно впливає на репутацію

Виконуючи критерії стандарту «зелений офіс», компанія робить внесок у формування свого іміджу. Серед переваг: привернення уваги зацікавлених сторін (партнерів, клієнтів, ЗМІ, громадських організацій тощо); більше можливостей в PR, маркетингу; інвестиційна привабливість.

«Зелений офіс» - це ще одна можливість підтвердити екологічну і соціальну відповідальність бізнесу.

Аргумент 4. Люди - основа успіху компанії

Від здоров’я, працездатності та відданості справі компанії працівників залежать результати її комерційної діяльності. «Зелений офіс» дозволяє створити сприятливі умови для роботи, скоротити число днів непрацездатності, знизити «плинність» кадрів.

Однією з найважливіших порад впровадження концепції «зеленого офісу» є інформаційна кампанія. Привчати працівників до екологічної культури допоможуть плакати із закликами економити енергоресурси і берегти природу. Також встановлення контейнерів для збору шкідливих офісних відходів. Їх розташовують на видному місці, аби не було спокуси кинути отруту в смітник. До прикладу, одна батарейка , якщо її просто викинути на звалище, а не утилізувати, здатна забруднити більше двох кубічних метрів ґрунту.

Відтак, концепція зеленого офісу це не додатковий клопіт та витрати, а навпаки - інвестиція у майбутнє.

Детальніше про «Зелений офіс» ми розповідали на сторінках журналу «Екологія підприємства» № 7,2017, № 11,2017, № 5,2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!