Новини

Повернутися до переліку новин

Знайдено хробаків, що поїдають пластик. Тепер планета стане чистішою!

Щохвилини людство використовує 2 мільйони пластикових упаковок. Гори пластику, які накопичилися за всі роки, навіть складно уявити.

Вчені намагаються знайти рішення, а уряди країн розробляють ліміти на використання цього матеріалу, проте проблема залишається серйозною. Нинішнє становище можна врятувати за допомогою одного хробака. Це несподіване відкриття підштовхнуло вчених до проведення досліджень, і їх результати виявилися позитивними.

Цей хробак насправді гусениця, яку називають восковим хробаком. Він паразитує на бджолиних сім'ях і поїдає віск. Також його купують як корм власники тераріумних тварин, наприклад, для ящірок.  І, як нещодавно було з'ясовано,  він визнаний здатним запобігти руйнуванню планети.

Те, що ця гусениця може перетравлювати пластик, з'ясувалося випадково. Професор Федеріка Бертоккіні (Federica Bertocchini), бджоляр, помістила воскових хробаків у пластиковому пакеті, а трохи пізніше виявила в ньому численні дірки. Спільно з іншими вченими — Паоло Бомбеллі (Paolo Bombelli) і Крістофером Дж. Хау (Christopher J. Howe) — вона організувала дослідження, засноване на інциденті з пластиковим пакетом, використовуючи 100 хробаків.

Вони поклали хробаків у пластикові пакети, і через 40 хвилин в них стали з'являтися отвори. Через 12 годин маса пластика зменшилася на 92 мг. Причому з'ясувалося, що черв'яки дійсно руйнують хімічні зв'язки пластика, а не просто пожирають його.

Вчені вважають, що секрет криється у ферменті хробаків, який допомагає їм перетравлювати пластик. Крім того, вони давно харчуються воском, що представляє собою «натуральний пластик».

Після того як дослідники зрозуміють, як використовувати фермент і як відбувається процес травлення у цього хробака, вони стануть на один крок ближче до вирішення проблеми пластикового сміття.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами www.ecology.md

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!