Новини

Повернутися до переліку новин

Зникнення біорізноманіття відбувається безпрецедентними темпами

Близько мільйона видів флори та фауни перебувають на межі повного зникнення. Багато тварин і рослини можуть бути безслідно втрачені вже в найближчі десятиліття. Екологи та експерти закликають мобілізувати всі зусилля для збереження біорізноманіття: від коралових рифів до рідкісних видів тигрів і птахів.

У штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі 6 травня 2019 року була представлена доповідь Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття та екологічних систем, над якою протягом трьох років працювали 145 вчених з 50 країн. Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азула назвала цей документ попередженням для всього світу.

«Після публікації цієї історичної доповіді ніхто не зможе стверджувати, що нічого не знав про цю проблему. Ми не можемо більше дозволити собі знищувати різноманітність життя. Ми несемо відповідальність перед майбутніми поколіннями», — заявила Одрі Азула.

Вона підкреслила, що нове дослідження — це нагадування про необхідність вжити термінові заходи для збереження глобальної екологічної спадщини.

«Ми можемо і зобов’язані мобілізувати і об’єднати наші зусилля заради порятунку планети і, отже, всього людства. Захист біорізноманіття так само важливий, як і боротьба зі зміною клімату», — додала глава ЮНЕСКО. Автори доповіді, зі свого боку, нагадали, що рослини і тварини допомагають людині зберегти здоров’я і слугують джерелом добробуту на планеті.

Тим часом, в останні роки спостерігаються безпрецедентно швидкі темпи втрати біорізноманіття. З 1900 року чисельність місцевих видів флори та фауни в більшості наземних ареалів в середньому скоротилася щонайменше на 20%. Експерти з тривогою повідомляють про виснаження рибних запасів, зникнення багатьох запилювачів і ґрунтових організмів. Вони закликають зупинити ерозію сільськогосподарських угідь і скорочення лісових покровів.

До 2016 року вимерло понад 9% усіх одомашнених порід ссавців.

Глобальна доповідь з біорізноманіття — перший міжурядовий документ такого роду, підготовлений в новому тисячолітті. У ньому представлені інноваційні способи оцінки фактичних даних.

У доповіді показані зміни в природі за останні п’ять десятиліть. Його автори зазначили вплив економічного розвитку на екологію. Вони також описали ряд можливих сценаріїв на найближчі десятиліття.

Нині на межі повного зникнення:

  • понад 40% видів амфібій;
  • майже 33% коралових рифів;
  • більше третини всіх морських ссавців;
  • майже 10% видів комах;
  • 100 порід домашньої худоби.

«Втрата біорізноманіття є прямим результатом людської діяльності та є серйозною загрозою для благополуччя людини у всіх регіонах світу», — заявив один із авторів доповіді професор Сеттеле.

Вчені визначили 5 основних чинників, що мають найбільший вплив на біорізноманіття:

  • зміна методів використання землі та моря;
  • надмірна експлуатація організмів;
  • зміна клімату;
  • забруднення навколишнього середовища;
  • поширення інвазивних чужорідних видів.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами Новости ООН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!