Статті

Повернутися до переліку cтатей
Зелена модернізація

Як стимулювати екомодернізацію українських підприємств

Екомодернізація підприємства передбачає поступове запровадження енергоефективних заходів та перехід до більш чистих зелених проектів з використанням технологій рециклінгу, що сприяє зменшенню спалювання викопного палива. Це скорочує як викиди забруднюючих речовин, що носять локальний характер, так і викиди парникових газів, що впливають на зміну клімату.

Таке вдосконалення потребує значних коштів, адже досягнення високих екологічних стандартів вимагає не тільки заміну обладнання, а й зміну технологій. Причому, екологічні проекти є більш затратними для підприємства, а повернення інвестицій може тривати значний проміжок часу.

Енергоефективні заходи чи проекти, на відміну від екологічних, більш вигідні, тому що економічний ефект підприємство відчуває зразу після їх реалізації. До того ж, енергія часто є значною часткою собівартості продукції підприємства, тому доцільно починати модернізацію саме з енергоефективності. І головне — енергоефективні проекти завжди зменшують викиди парникових газів, а як додатковий ефект — скорочують викиди забруднюючих речовин.

У світі є два підходи до стимулювання модернізації промислових підприємств з метою зменшення викидів парникових газів – запровадження системи торгівлі викидами парникових газів (СТВ) та їх оподаткування. Якщо СТВ є ринковим методом стимулювання, то оподаткування виконує переважно фіскальну функцію (наповнення бюджету).     

...
Читати повністю

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!