Новини

Повернутися до переліку новин

Чек-лист для еколога із законодавства в галузі охорони атмосферного повітря: виклики та рішення

Важливим міжнародним документом в галузі охорони атмосферного повітря є Конвенція про транскордонне забруднення атмосферного повітря на великі відстані (Convention on Long-range Transboundary Air Pollution — CLRTAP), розроблена під егідою Європейської економічної комісії ООН та підписана в м. Женеві (Швейцарія) у 1979 році, тобто в цьому році виповнюється 40 років відтоді, коли людство замислилося про те, що забруднення атмосферного повітря — це не регіональна, не локальна, а глобальна проблема, яка потребує негайного вирішення. Україна, до речі, є стороною Конвенції.

Метою Конвенції, як зазначено у преамбулі, є співробітництво держав у боротьбі з перенесенням речовин, що забруднюють повітря, на великі відстані, розробка широкої програми моніторингу та оцінки перенесення таких речовин на великі відстані, вивчення наслідків перенесення забруднювачів повітря на великі відстані та пошук світовою спільнотою шляхів вирішення проблеми. Держави-учасниці зобов'язалися розробляти ефективну політику і стратегію боротьби із забрудненням повітря, у т. ч. системи регулювання якості повітря, сумісні зі сталим розвитком, зокрема шляхом використання найкращих з наявних та економічно прийнятних технологій, що ґрунтуються на принципах маловідходності, економічності тощо.

Україна ратифікувала три протоколи Конвенції, а також планує подальшу роботу стосовно оцінки потенціалу щодо виконання та подальшої ратифікації положень трьох останніх протоколів Конвенції

Ратифіковані протоколи Конвенції

  1. Про фінансування Спільної програми спостережень та оцінки розповсюдження забруднювачів на великі відстані в Європі (ЕМЕП).
  2. Про скорочення викидів сірки або їх трансграничних потоків щонайменше на 30 %.
  3. Про обмеження викидів оксидів азоту або їх трансграничних потоків.

Нератифіковані протоколи Конвенції

  1. Ґетеборзький протокол про боротьбу з підкисленням, евтрофікацією та приземним озоном.
  2. Протокол по стійких органічних забруднювачах.
  3. Протокол по важких металах.

Законом України від 16.09.2014 р. № 1678-VII ратифіковано Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами (далі — Угода), з іншої сторони, тому Україна взяла на себе зобов’язання поступово наблизити своє законодавство до законодавства ЄС з питань управління довкіллям та інтеграції екологічної політики в інші галузеві політики.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!