Новини

Повернутися до переліку новин

Чи можуть рослини хворіти на рак?

У тварин розвивається пухлина, коли клітина (або група клітин) втрачає вбудовані важелі керування, які регулюють її ріст, часто в результаті мутацій. Рослини також можуть стикатись з цим явищем, але у них воно, як правило, викликане інфекцією.

Зараження грибками, бактеріями, вірусами і комахами пов'язані з раком рослин. На дубовому листі, наприклад, часто ростуть гали — пухлини, в які комахи відкладають яйця.

Хорошою новиною для рослин є те, що хоч вони і сприйнятливі до раку, вони менш вразливі до його наслідків. З одного боку, пухлини рослин не метастазують. Це пояснюється тим, що клітини рослин, як правило, зафіксовані на місці матрицею жорстких клітинних стінок, через що вони не можуть переміщатись. Навіть коли рослинна клітина починає неконтрольоване ділення, утворена пухлина застрягає на одному місці, що, зазвичай, має незначні наслідки для здоров'я рослини.

До того ж, рослинам допомагає те, що вони не мають якихось життєво важливих органів. Кепсько мати пухлину мозку, якщо ви людина, пояснює Еліот Мейеровіч, генетик рослин з Каліфорнійського технологічного інституту. Але не можна назвати жодного органу, де б пухлина була смертельною, якщо ви рослина. Оскільки, щоб це не було, ви можете виростити ще.

Джерело: Екологія життя

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!