Новини

Повернутися до переліку новин

Харківський ECOFORUM–2019 порушив найбільш нагальні питання екостратегії країни

18 жовтня у Харкові відбувся IV Всеукраїнський Еcoforum–2019 екологів підприємств. Колишня столиця України завершила низку зустрічей менеджерів природоохоронної діяльності в межах масштабного марафону «зелених» змін, який вже пройшов найбільшими містами України — Київ, Дніпро, Львів та Одеса.

IV Всеукраїнський ECOFORUM–2019 традиційно передбачав проведення практикуму для фахівців, обмін успішними кейсами, обговорення найпоширеніших помилок в роботі та неправильних рішень — все це незначна частина практичних аспектів, які також дають змогу набути взаємовигідних ділових зв’язків.

Саме тому до Харкова для виступів були запрошені найкращі й авторитетні експерти природоохоронної сфери, серед яких: голова Комітету ВР з екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, місцевий представник консорціуму країн — членів ЄС в Україні, проекту EUWI+ Наталія Закорчевна, віце-президент PAEU Валентин Щербина, еколог АТ «Укргазвидобування» Лілія Козак, гендиректор ЦЕРН Владислав Антипов та інші.

Гостей ECOFORUM–2019 люб’язно прийняв Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна. Відкрили захід Антон Пантелеймонов, проректор з науково-педагогічної роботи ХНУ ім. В. Н. Каразіна, та Людмила Циганок, президент PAEU та шеф-редактор журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Людмила зазначила:

«У нас більше не лишається часу обговорювати складнощі та проблеми, перекладати відповідальність один на одного. Ще мине кілька років, і невідворотні процеси на планеті не зупинити. Тому головне завдання всіх екологів підприємств, всіх представників держави, бізнесу, громадськості — об’єднати зусилля задля пошуку рішень! Тож наша спільна робота — про рішення, про помилки, про висновки. Наші події мають мету — зібрати складнощі та «болючі точки» підприємств різних регіонів і сфер діяльності, дати можливість бути почутими, надати дієві рішення та лайфхаки для фахівців!».

На заході було висвітлено вектори розвитку та головні складнощі природоохоронної сфери, а саме про екостратегії в розрізі питання «чого очікувати бізнесу», про головні складнощі для бізнесу регіону в цілому та екологів зокрема, а також розглянуто практичні кейси для спеціалістів, що надало можливість аудиторії почути саме те, що її цікавило.

Спеціально для відвідувачів форуму питанню щодо державної екологічної політики та вирішенню нагальних проблем на законодавчому рівні присвячено спіч голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка. Як зазначив Олег Бондаренко, найближчим часом буде перегляд законів та законопроектів, які буде скеровано на захист клімату та впровадження відповідальності за порушення законів і нормативних актів.

Також політик зауважив, що найближчим часом планується скасування рішення Кабінету Міністрів про ліквідацію Державної екологічної інспекції, а також є наміри трансформувати та модернізувати її.

Зважаючи на актуальність проблем та необхідність їх вирішення, Валентин Щербина, віце-президент PAEU, акцентував увагу на тому, що найближчим часом бізнесу слід очікувати посилення уваги органів державного контролю у таких сферах, як: контроль за скидами забруднених (нормативно очищених) вод, у тому числі до систем зливової каналізації; викиди парникових газів в атмосферне повітря; забруднення ґрунтів; поводження з відходами.

«Не обирайте між виділенням коштів на заміри і лабораторне дослідження та витратами коштів на штрафи екоінспекції. Якщо ви не робите заміри, ваше підприємство буде позбавлене дозволів на викиди», — зазначив Валентин Щербина.

Також експерт поділився власним досвідом щодо організації роботи у сфері екологічної безпеки на підприємстві з корпоративним стилем управління. Валентин Щербина наголосив, що законодавчі підстави утворення на великому підприємстві окремої служби екологічної безпеки, підпорядкованої безпосередньо керівнику підприємства, в екологічному законодавстві чітко не визначені, на відміну від підстав для створення служби пожежної безпеки чи служби охорони праці. Тому великі підприємства, особливо ті, у яких є відокремлені територіальні підрозділи, розпорядчим документом створюють спеціальні екологічні відокремлені підрозділи (служби, відділи, відділення, сектори і т. ін.).

Юлія Антонова, інженер-еколог ТОВ НВП «ЕКОПРОМ», та Костянтин Юрченко, комерційний директор онлайн-сервісу електронного документообігу ТОВ «Вчасно», особливу увагу приділили екотрендам, а саме «зеленому офісу». Як зазначив Костянтин Юрченко, використання офісного паперу призводить до катастрофічної вирубки лісів, що спричинює екологічну катастрофу як в Україні, так і в усьому світі. Тому впровадження електронного документообігу може значно вплинути на екологічну ситуацію та збереження лісу.

Менеджер проектів з управління екологічними ризиками АТ «Укргазвидобування» Євген Василенко поділився з учасниками досвідом впровадження геоінформаційних технологій в природоохоронній діяльності, а саме цифровою моделлю підошви зони аерації, а еколог та гідрогеолог Дмитро Дядін розкрив концепцією організації екологічного моніторингу на території нафтогазовидобувних підприємств. Як впровадити екологічний моніторинг атмосферного повітря, відповіла на запитання учасників голова ГФ ОГП «Екологічний патруль» в Дніпропетровській області Тетяна Лампіка.

На завершення Владислав Антипов, генеральний директор ЦЕРН, подякував усім учасникам та організаторам заходу, а також закликав до підвищення екологічної відповідальності на всіх рівнях діяльності.

«Якщо кожен із нас на своєму місці докладатиме максимум зусиль для захисту навколишнього середовища і підвищення екологічної свідомості людей, то це буде інша країна й інший світ. Планети «Б» у нас немає, тому доведеться берегти цю!».

Загалом IV Всеукраїнський ECOFORUM–2019 продемонстрував високий суспільно-експертний потенціал та підтвердив репутацію однієї з найбільш важливих суспільних подій в житті української екоспільноти.

Організатори IV Всеукраїнського ECOFORUM–2019 — журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» та Professional Association of Ecologists of Ukraine (PAEU) дякують усім партнерам, спікерам і модераторам ділової програми, а також делегатам IV Всеукраїнського ECOFORUM–2019 за участь у марафоні «зелених» змін.

Навіть після завершення програми форуму у Харкові учасники заходу ще довго не розходилися та продовжували обговорювати важливі для них теми. А це означає, що потреба у таких зустрічах у професійної спільноти екологів є нагальною і що V Всеукраїнському ECOFORUM–2020 БУТИ!

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!