Новини

Повернутися до переліку новин

Мінрегіон прискорить розгляд питання фінансування проекту реконструкції Бортницької станції аерації

В рамках реалізації Програми активізації економіки, Мінрегіоном розроблено техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту соціально-економічного розвитку «Реконструкція споруд першої черги Бортницької станції аерації на вул. Колекторній, 1-а у Дарницькому районі м. Києва. І черга будівництва. Насосна станція першого підйому» на 317,86 млн.грн. ТЕО опрацьовано Укргазбанком та надано експертний висновок і лист-погодження на суму 317, 86 млн. грн. Мінрегіон подав відповідні матеріали на розгляд Мінфіну та робочій групі Мінекономрозвитку. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Він поінформував, що в жовтні 2013 року Уряд затвердив першочергові заходи із запобігання аварійним ситуаціям техногенного характеру на період 2013-2019 років. Заходи включають будівництво та реконструкцію основних магістральних колекторів, дюкерних переходів через Дніпро, насосної станції першого підйому, мулових полів № 1 та № 2, комплексну реконструкцію споруд очистки стоків та будівництво технологічної лінії з обробки та утилізації осадів.

За словами Геннадія Темника, на виконання першочергових заходів, Мінрегіоном спільно з КМДА розроблено проект комплексної реконструкції споруд очистки стічних вод і будівництва технологічної лінії з обробки та утилізації осадів на Бортницькій станції аерації (БСА). Проект урядового розпорядження з цього питання вже внесено до Кабінету Міністрів України.

Загальна вартість проекту складає 10,47 млрд. грн., з яких: 7,5 млрд. грн. (72%) – кредитні кошти Японської агенції міжнародної співпраці; 307 млн. грн. – державний бюджет; 2,7 млрд. грн. – інші джерела.

«Проектно-кошторисну документацію з реконструкції Бортницької станції аерації в Києві розроблено. Японське агентство міжнародного співробітництва вивчило цю документацію. 4 лютого 2014 року було презентовано проект звіту щодо шляхів реалізації проекту. Зараз проект звіту опрацьовується Київводоканалом. Є необхідність прискорення розгляду питання щодо можливості фінансування проекту. Тому Мінрегіоном підготовлено та подано на розгляд Уряду проект розпорядження про схвалення проекту листа Уряду України до Уряду Японії щодо реалізації проекту реконструкції Бортницької станції аерації», - прокоментував Геннадій Темник.

Він поінформував, що валюта кредиту, який Україна має намір залучити на реконструкцію БСА – єна, вартість кредиту – 0,1% на рік; термін погашення – 40 років, пільгові «канікули» – 10 років.

Нагадаємо, 11 лютого Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул провів робочу нараду на об’єкті «Бортницька станція аерації», за результатами якої доручив доручив Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінприроди, Київській міськдержадміністрації забезпечити виконання заходів, включених до плану реконструкції Бортницької станції аерації, дотримання графіку її реконструкції, забезпечити  стале функціонування БСА та якісного очищення стічних вод. Також Олександр Вілкул доручив прискорити подання на розгляд Кабміну проекту постанови про затвердження проектно-кошторисної документації за проектом «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації» для забезпечення фінансування цих заходів з держбюджету, бюджету міста Києва, а також за рахунок залучення кредитів, у тому числі під державні гарантії.

Довідково

Бортницька станція аерації – єдині очисні споруди стічних вод Києва та прилеглих міст і селищ Київської області. На станції проходять очистку всі побутові стоки, а також стоки промислових підприємств. Тут застосовується класична схема обробки стічних вод, яка передбачає механічну та біологічну очистку.

Будівництво та введення в експлуатацію станції проводилось поетапно, по мірі розвитку міста Київ. Термін експлуатації основних споруд і облаштування становить 27-49 років, рівень зношеності – 80%.

У зв’язку з тривалим  терміном експлуатації основних споруд і обладнання, всі блоки станції потребують комплексної реконструкції та переоснащення, а деякі споруди – нового будівництва.

Кабінет Міністрів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!