Новини

Повернутися до переліку новин

ООН надала рекомендації щодо скорочення викидів парникових газів до 2030 року

Країнам світу необхідно скорочувати викиди парникових газів на 7,6% до 2030 року, щоб ефективно стримувати зростання температури.

Про це йдеться в опублікованій 26 листопада щорічній доповіді ООН про розрив в рівнях викидів 2019 року, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

У дослідженні проаналізовано, яких заходів слід вжити, щоб виконати стратегічні цілі Паризької угоди, які стосуються стримування глобального потепління. Зокрема, мова йде про те, аби зростання середньої температури на Землі до кінця XXI століття виявивилося «набагато нижчим» від двох градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальними показниками. Крім того, угода передбачає докладання зусиль для обмеження зростання температури на рівні в 1,5 градуса Цельсія.

«Якби серйозні кроки в боротьбі зі зміною клімату були зроблені в 2010 році, то щорічні скорочення, необхідні для досягнення прогнозованих рівнів викидів відповідно до цільових показників в 2 і 1,5 градуса за Цельсієм, склали б в середньому 0,7% і 3,3% на рік, відповідно», - йдеться в доповіді.

Однак, зазначається в ній, достатніх заходів вжито не було, і тому, починаючи з наступного року, необхідні скорочення шкідливих викидів у середньому повинні складати вже 2,7% в рік для досягнення показника в 2 градуси за Цельсієм, або ж взагалі - 7,6% для стримування зростання температури на рівні 1,5 градусів за Цельсієм.

У доповіді наголошується, що, чим довше будуть відкладатися рішучі дії у боротьбі проти глобального потепління, тим більші скорочення потрібно буде забезпечити в майбутньому.

Доповідь підготовлена ​​Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). У ній наводяться останні оцінки досліджень щодо поточних і прогнозованих викидів парникових газів у порівнянні з тими рівнями викидів, які дозволять рухатися до цілей Паризької угоди з найменшими витратами.

У ній сказано, що 78% викидів парникових газів припадає на країни-учасниці G20. Семи країнам рекомендується зробити більше зусиль, щоб виконати необхідні вимоги. Це стосується Австралії, Бразилії, Канади, Японії, Південної Кореї, ПАР і США.

У звіті окремо виділено Індію, Росію і Туреччину як країни, які, ймовірно, перевиконають на 15% свої цільові показники за визначеними на національному рівні вкладами (ОНУВ). Однак, як відзначають автори, це пов'язано з тим, що їхні цілі спочатку були занадто низькими.

«Результати аналізу дають підстави припустити, що ці три країни мають можливість поставити перед собою значно більш амбітні цілі щодо ОНУВ», - ідеться в доповіді.

Щорічний звіт, представлений ЮНЕП, показує, що навіть коли всі обіцянки, які є на даний момент, будуть виконані, температура на Землі до 2100 року підвищиться як мінімум на три градуси.

Маються на увазі вимоги, які позначені в Паризькій угоді з клімату. Вона набула чинності 4 листопада 2016 роки після виконання умови про його ратифікації (прийняття, затвердження) 55 сторонами Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, на частку яких припадає понад 55% обсягу глобальної емісії парникових газів.

Станом на вересень 2019 року, Паризька хартія є обов'язковою для 186 країн. Росія ратифікувала її в 2019 році.

Президент США Дональд Трамп у 2017 році оголосив про вихід США з Паризької угоди з клімату, що обурило міжнародну спільноту. Паризька хартія зобов'язувала США до 2025 року скоротити викиди парникових газів на 26-28% у порівнянні з рівнем 2005 року. Однак офіційний процес виходу з угоди США змогли почати тільки на початку листопада 2019 року.

Джерело: БізнесЦензор

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!