Новини

Повернутися до переліку новин

Перспективи державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря: 8 ключових змін

На початку лютого 2019 року Міністерство екології та природних ресурсів України підготувало проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря». Відповідно до цієї постанови, планується затвердження Порядку здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря (далі — Порядок).

Нагадаємо, Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони, передбачалася імплементація Директиви № 2008/50/ЄС від 21 травня 2008 року про якість атмосферного повітря та чистіше повітря для Європи (про миш’як, кадмій, ртуть, нікель і поліциклічні ароматичні вуглеводні).

Поки що основні вимоги до організації та проведення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, взаємовідносини центральних органів виконавчої влади в організації та проведенні моніторингу регламентуються Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 9 березня 1999 року № 343.

ВАЖЛИВО! Нинішня система моніторингу атмосферного повітря не повною мірою відображає показники забруднюючих речовин, що підлягають контролю, не дає змоги вичерпно отримувати оперативну інформацію про концентрацію забруднюючих речовин та вживати оперативних заходів реагування.

Передбачається формування системи моніторингу (таблиця), яка забезпечить оперативний збір інформації та оцінку інформації про стан атмосферного повітря, що дасть можливість приймати ефективні управлінські рішення та забезпечить контроль. Крім того, передбачено розроблення планів покращення якості атмосферного повітря на основі аналізу показників його стану.

Мінприроди пропонує досить інформативнy системy моніторингу, що необхідна як державі, так і громадськості. При цьому Порядок не містить жодних посилань на обмеження, коригування діяльності щодо викидів самих забруднювачів — підприємств, установ, організацій, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов’язана із впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, перевищення порогових значень.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 4, 2019
Матеріал підготувала Людмила Хоміч, експерт журналу, член редакційної ради

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 4, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!