Новини

Повернутися до переліку новин

Пластикова епідемія: рух на знищення планети. Чи можливо ще запобігти наближенню екологічної катастрофи?

В Україні 3 липня пройде всеукраїнська акція «День без поліетилену», яку підтримує і команда проекту ECOBUSINESS.

«Наша мета – привернути увагу суспільства до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами. Окрім цього, популяризувати доступні екологічні рішення на заміну пластику», – коментують у Мінекології.

Акцію проведуть у Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів.

Доєднатись до акції можуть як споживачі, так і заклади, супермаркети, магазини, ринків та інші торгові точки.

Чому питання надактуальне?

Пластик буквально проходить через наші руки весь день. Пластикова клавіатура. Плазмовий рамковий комп'ютерний монітор. Пластикова миша. Кількість пластику, яку ми зустрічаємо щодня, не закінчується. Пластик став епідемією.

Але куди дівається весь цей пластик? Незначна частина переробляється, частина потрапляє на звалища, а найбільша частина потрапляє у водойми.

Пластикове сміття можна знайти всюди — на землі, в морі й навіть глибоко на дні океану. Забруднення планети відходами пластику перетворюється на справжню екологічну катастрофу.

Відходи пластика забруднюють ґрунт, ґрунтові води, моря та океани. Під час їх спалювання в атмосферу виділяються токсичні речовини.

Руйнівні наслідки забруднення відходами пластика навколишнього середовища видно вже сьогодні. За невтішними прогнозами, через 35 років в океанах на 2 т риби припадатиме 1 т пластика.

Причина цього — відсутність можливості переробляти цей вид відходів: близько 1/3 виробленого пластика йде не на переробку, а в Світовий океан. В океані пластик перетворюється на мікрочастинки, які з'їдають риби та інші морські тварини. Разом із морепродуктами і рибою пластик потрапляє до нашого організму.

Всі чули про сміттєві острови в океані. Велика тихоокеанська сміттєва пляма - приклад гігантського сміттєзвалища в океані - настільки величезна, що це складно зрозуміти. Воно складається з нескінченної кількості пластикових пляшок, рибальських сіток, пластикових іграшок, м'ячів і всього того пластикового сміття, що тільки можна собі уявити.

У світових океанах є п'ять плавучих сміттєзвалищ з пластмаси. 80 відсотків вмісту цих величезних шарів пластикового сміття пояснюється діяльністю на суші, лише п'ята частина потрапляє із суден або викликана якоюсь діяльністю на морі.

Шостий вир сміття незабаром може опинитися в Баренцевому морі. Сміття з півдня Європи разом з течіями переміщується на північ. Мікропластик забруднює все від полюса до полюса, пластик виявлений навіть у полярних льодах, і концентрація його вища, ніж у морській воді там само.

Раніше вважалося, що 15 відсотків пластмаси знаходиться на пляжах, 15 відсотків - у морі, а 70 відсотків - на морському дні. Однак зараз вчені припускають, що на дні знаходиться 90 відсотків пластмаси.

Ще в липні 2016 року на Філіппінах відбулася зустріч, на якій понад сотні громадських і неурядових організацій з усього світу розробили глобальну стратегію щодо вирішення проблеми забруднення планети відходами пластику.

У ході зустрічі було створено кампанію Break Free Plastic, в якій беруть участь великі еко-компанії: Zero Waste Europe, Greenpeace, GAIA, Surfrider Foundation, The 5 Gyres Institute, Oceana і багато інших.

Також на зустрічі було розроблено документ, що включає 10 цілей, серед яких: скорочення відходів, відмова від використання у виробництві небезпечних токсичних речовин, зменшення числа звалищ і сміттєспалювальних заводів (впровадження безвідходних систем) тощо.

Забруднення природи пластиковими відходами — це загальна проблема, і вирішувати її також потрібно спільними зусиллями.

Кілька вражаючих фактів:

  • За останні десять років ми виготовили більше пластику, ніж протягом всього минулого століття.
  • 50% пластику, який ми використовуємо, ми використовуємо один раз і викидаємо.
  • Щорічно викидається достатньо пластику, щоб чотири рази обгорнути Землю.
  • В даний час ми переробляємо лише п'ять відсотків пластмас, які ми виробляємо.
  • Пластик становить близько 10 відсотків від загального обсягу відходів, які ми генеруємо.
  • Для виробництва пластмас використовують близько восьми відсотків світового видобутку нафти (біопластик також не є хорошим рішенням, оскільки він потребує вирощування та використання великої кількості рослин).
  • Пластмаса в океані розбивається на такі маленькі сегменти, що шматки пластику з 1 л. пляшки можуть потрапити на кожну милю світових пляжів.
  • Щорічно по всьому світу використовують близько 500 мільярдів пластикових пакетів. Більше мільйона мішків використовуються кожну хвилину.
  • 46% пластику плаває в океані й може дрейфувати протягом багатьох років, і врешті-решт осісти на океанських глибинах.
  • Для розщеплення пластмас потрібно 500-1000 років.
  • Мільйони фунтів пластмас зустрічаються у звивистих конвергенціях океанічних вод, що становлять близько 40 відсотків світових поверхонь океану.
  • У 44 відсотка всіх видів морських птахів, 22 відсотка китоподібних, у всіх видах морських черепах і риб були зафіксовані частки пластику у їхніх тілах або навколо них.
  • Фактично кожна одиниця пластику, яка коли-небудь була виготовлена, як і раніше існує у певній формі за винятком тої невеликої частки, яку було спалено.
  • Пластичні хімічні речовини можуть поглинатись тілом, у 93 відсотків американців віком 6 років і старше, згідно проведених тестів позитивні для BPA.
  • Деякі з сполук, знайдених в пластику змінюють гормони або мають інші потенційні наслідки для здоров'я людей.

Кілька важливих порад:

  • Вибирайте те, що придатне для повторного використання, мова йде про сумки та напої у пляшках. Сумки з тканини та напої у металевих або скляних пляшках доступні на ринку за помірними цінами.
  • Відмовтесь від одноразової упаковки, надлишкової упаковки, соломинок та інших "одноразових" пластмас. Використовуйте багаторазовий посуд у вашому домі, роботі, відпочинку, прогулянках.
  • Скоротіть повсякденний пластик такий, як пакети для бутербродів, одноразові контейнери для їжі, одноразові склянки на каву, замінивши їх багаторазовим ланчовими пакетами/коробкою,  горнятком-термосом.
  • Станьте цифровим! Немає необхідності в пластикових CD-програвачах, DVD-програвачах, дисках, коли ви можете придбати/зберігати свою музику та відео в Інтернеті.
  • Шукайте альтернативу пластиковим предметам, до яких ви звикли.
  • Переробляйте. Якщо ви змушені використовувати пластик, спробуйте відсортувати # 1 (PETE) або # 2 (HDPE), які найчастіше переробляються та здайте їх у найближчий пункт прийому вторсировини або покладіть у спеціальний контейнер. Уникайте пластикових пакетів та пінополістиролу, оскільки вони як правило мають дуже низький рівень переробки.
  • Підтримуйте заборону поліетиленових пакетів, закупівлі пінополістиролу.
  • Поширюйте інформацію. Розкажіть рідним та друзями про те, чому важливо скоротити використання пластик у нашому житті та неприємні наслідки забруднення пластмасами.

Про економічні збитки екологічної проблеми

Дослідження  The Guardian показало, що пластикові відходи в середньому обходяться людству до 33 тисяч доларів за тонну, а в океани щорічно потрапляє близько 8 млн тонн пластику.

Отже, забруднення океану пластиком обходиться світу в $ 2,5 трильйона на рік!

Доктор Нікола Бомонт, еколог-економіст з Плимутської морської лабораторії, яка очолює дослідження, сказала, що це дослідження з вивчення соціального і економічного впливу викиду пластику в море є першим у своєму роді.

Утилізація тонни пластмаси обходиться людству в сотні, а не в тисячі доларів, як це відбувається в тому разі, коли такі відходи скидають у морське середовище.

«Зараз ми торгуємо вуглецем, щоб зменшити викиди в атмосферу, тому ми повинні мати можливість робити щось на кшталт цього і з пластмасами», – сказала вона.

«Крім того що пластмаси чинять руйнівний вплив на наші екологічні і морські системи, вони також прямо і опосередковано впливають на суспільство. Кількісна оцінка величезних матеріальних і нематеріальних витрат, пов'язаних з пластиковими відходами в морі, допоможе обґрунтувати необхідність приділяти більше уваги та ресурсів на захист морів для майбутніх поколінь", – зазначила науковець.

Європейська комісія вже схвалила заборону низки одноразових виробів з пластику. Зокрема, заборона торкнеться одноразового посуду, столових приладів, трубочок-соломинок для напоїв, ватних паличок і пластикових кріплень для повітряних куль.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!