Новини

Повернутися до переліку новин

Поводження з відпрацьованими мастилами (оливами): експериментальний проект

Наразі система поводження з відпрацьованими мастилами (оливами) регулюється постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив)» від 17 грудня 2012 року № 1221 (далі — Постанова № 1221).

Однак питання щодо належного поводження з відпрацьованими мастилами (оливами) залишається відкритим, значна частина операцій з відпрацьованими мастилами (оливами), які належать до небезпечних відходів, відбувається у тіньовому секторі економіки.

Проте питання інтенсифікації збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив) залишилось актуальним. У зв’язку з цим Мінприроди запропонувало у період з 01.06.2019 року до 31.12.2020 року реалізувати експериментальний проект, спрямований на вдосконалення діючої системи поводження з відпрацьованими мастилами (оливами). 23 травня 2019 року було оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту, спрямованого на збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізацію та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив)» (далі — проект постанови).

На період реалізації експериментального проекту пропонується призупинити дію Постанови № 1221. Ознайомитися з проектом постанови можна за посиланням: ecolog-ua.com/norm

За результатами реалізації експериментального проекту Кабінет Міністрів України вирішить питання доцільності внесення змін до Порядку збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив), затвердженого Постановою № 1221.

Три ключові зміни, які пропонує профільне міністерство, наведено в таблиці.


з/п

Запропоновані
зміни

Суть змін

Коментар

1

2

3

4

1

Запровадження сервісу інформаційного обміну

Передбачається створення електронного сервісу, призначеного для збирання, узагальнення та аналізу інформації:

  • про обсяги імпорту та виробництва мастил (олив), їх використання в технологічних процесах, виробництві продукції та наданні послуг;
  • про здійснення операцій з поводження з відпрацьованими мастилами (оливами).

Адміністрування сервісу інформаційного обміну здійснює Держекоінспекція

Порядок функціонування сервісу інформаційного обміну та форми подання інформації затверджуються Мінприроди. Проте, на даний час вказаний Порядок відсутній.

Також з метою налагодження системи поводження з відпрацьованими мастилами Постановою зобов’язано Державну фіскальну службу забезпечити надання Державній екологічній інспекції та Міністерству екології та природних ресурсів щомісяця інформації про мастила (оливи), що переміщені через митний кордон України за відповідний період (відомості про декларанта, із зазначенням: дати, коду ЄДРПОУ, найменування товару, коду товару згідно з УКТЗЕД, відомості про кількість товару у кілограмах та літрах)

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 8, 2019
Автор — Людмила Хоміч, член редакційної ради, адвокат

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 8, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!