Новини

Повернутися до переліку новин

Про законодавчі підстави утворення на підприємстві окремої служби екологічної безпеки

Законодавчі підстави утворення на підприємстві окремої служби екологічної безпеки, підпорядкованої безпосередньо керівнику підприємства,  у екологічному законодавстві чітко не визначені, на відміну від підстав для створення служби пожежної безпеки чи служби охорони праці.

Разом з тим, законодавство України зобов'язує підприємства здійснювати внутрішній нагляд і контроль за дотриманням вимог екологічного законодавства:

Водний кодекс України

Стаття 44. Обов'язки водокористувачів.
Пункт  7) здійснювати облік забору та використання вод, вести контроль за якістю і кількістю скинутих у водні об'єкти зворотних вод і забруднюючих речовин та за якістю води водних об'єктів у контрольних створах .

ЗУ «Про відходи»

Стаття 17. Обов'язки суб'єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами.
Пункт  и) здійснювати контроль за станом місць чи об'єктів розміщення власних відходів;

ЗУ «Про охорону атмосферного повітря»

Стаття 29. Виробничий контроль за охороною атмосферного повітря.
Виробничий контроль за охороною атмосферного повітря здійснюється підприємствами, установами, організаціями та громадянами - суб'єктами підприємницької діяльності в процесі їх господарської та іншої діяльності, якщо вона справляє шкідливий вплив на стан атмосферного повітря.

Таким чином, досить довгий час у національному законодавстві не врегульовано питання  механізму реалізації зобов’язання підприємства здійснювати внутрішній нагляд (контроль)  за дотриманням вимог екологічного законодавства.

Крупні підприємства, особливо ті, у яких є відокремлені територіальні підрозділи (філії), розпорядчим документом (наприклад - наказ) створюють спеціальні екологічні відокремлені підрозділи (служби, відділи, відділення, сектори і т.п.).

Середній і дрібний бізнес із кількістю працюючих до 50 чоловік, бюджетні організації постійно звертаються до PAEU за допомогою щодо створення служби екології чи окремих штатних одиниць на підприємстві, відповідальних за екологічну безпеку. Асоціація надає необхідну консультаційну, методичну, юридичну допомогу щодо створення та організації роботи таких служб екології. Нами розроблено і систематично проводяться тренінги і семінари за напрямом «Організація і планування роботи еколога на підприємстві», «Усе, що потрібно для еколога» та ін.

Однак, без законодавчо затверджених вимог, більшість підприємств не можуть створити такі служби, внести зміни до штатного розпису в частині сумісництва, передбачити фінансування тощо.

Беручи до уваги вищезазначене, з метою посилення інституційної спроможності щодо реалізації національної екологічної політики та секторальних політик, експерти Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) рекомендують:

1. Верховній Раді України:
Забезпечити розгляд та прийняття закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення служби охорони навколишнього природного середовища підприємства»

2. Кабінету Міністрів України:
2.1. Розробити та затвердити Типове положення про службу охорони навколишнього природного середовища
2.2. Включити до проекту Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2020-2025 роки завдання щодо:
- обов’язкового утворення упродовж 2020 року  на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності служби охорони навколишнього природного середовища підприємства:
- забезпечення проведення підвищення кваліфікації працівників служби охорони навколишнього природного середовища підприємства та осіб, що виконують ці повноваження в порядку сумісництва (за кошти підприємств).

Оголошено дискусію: Про природоохоронну службу на підприємстві: пропозиції по внесенню змін

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!