Новини

Повернутися до переліку новин

Про затвердження Уніфікованої форми акта

1 жовтня опубліковано Проєкт наказу Міністерства енергетики та захисту довкілля України «Про затвердження Уніфікованої форми акта, що складається за результатом проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю)...».

Приємно, що пропозиції Професійної Асоціації екологів України було враховано.

Нагадаємо, на офіційному веб-сайті Державної екологічної інспекції України для громадського обговорення у квітні було розміщено проєкт наказу Міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Уніфікованої форми акта, що складається за результатом проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів» (далі — Проєкт наказу)

Редколегія Журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» та професійна спільнота (ПАЕУ) підтримали запропоновані зміни, спрямовані на виконання ч. 2 ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», доручення Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б. від 21 червня 2018 року № 25232/0/1-18 щодо приведення органами державного нагляду (контролю) власних нормативно-правових актів у відповідність з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 року № 342 «Про затвердження методик розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), а також уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю)».

При цьому ми звертали увагу, що відповідно до п. 3 Методики розроблення уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) (далі — Методика), передбачається перелік питань для здійснення заходу державного нагляду (контролю), що визначається органом державного нагляду (контролю) залежно від ступеня ризику шляхом проведення аналізу вимог законодавства, яких повинен дотримуватися суб’єкт господарювання у відповідній сфері, за формою згідно з додатком 1 до Методики в електронному виді та оприлюднюється на офіційному веб-сайті відповідного органу державного нагляду (контролю). Проте питання для здійснення заходу державного нагляду (контролю) відповідно до встановленої форми Проектом наказу не визначені.

Також Методикою затверджено нову форму уніфікованого акта, що розробляється згідно з додатком 2 до Методики та містить інформацію щодо:

  • фіксації процесу проведення заходу (його окремої дії) засобами аудіо, відеотехніки суб’єктом господарювання та посадовою особою органу державного нагляду (контролю);
  • фіксації позиції суб’єкта господарювання щодо негативного впливу вимоги законодавства (від 1 до 4 балів) шляхом присвоєння кожному з питань від 1 до 4 балів, де 4 позначає питання щодо вимоги законодавства, дотримання якої має найбільше адміністративне, фінансове або будь-яке інше навантаження на суб’єкта господарювання, а 1 — питання щодо вимоги законодавства, дотримання якої не передбачає такого навантаження на суб’єкта господарювання;
  • опису фактичних обставин та відповідних доказів (письмових, речових, електронних або інших), що підтверджують наявність порушення вимог законодавства;
  • опису негативних наслідків, що настали в результаті порушення вимог законодавства (за наявності);
  • ризику настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності (зазначається згідно з формою визначення ризиків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності);
  • потерпілих (за наявності);
  • оцінки суб’єкта господарювання щодо професійного рівня посадових осіб органу державного нагляду (контролю), які проводили захід в частині професійної компетентності та доброчесності.

Запропонована Проєктом наказу форма уніфікованого акта перевірки не містила інформації, передбаченої формою, затвердженою додатком 2 до Методики.

Позиція щодо необхідності наявності усіх реквізитів, передбачених уніфікованою формою акта, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 року № 342, та порядку їх розміщення, а також наслідки недотримання встановленої форми, висловлена і Державною регуляторною службою у повідомленні від 22 квітня 2019 року.

Зважаючи на викладене, ми пропонували передбачити Проєктом наказу:

1) перелік питань для здійснення заходу державного нагляду (контролю), що визначається органом державного нагляду (контролю) залежно від ступеня ризику шляхом проведення аналізу вимог законодавства, яких повинен дотримуватися суб’єкт господарювання у відповідній сфері, за формою згідно з додатком 1 до Методики;

2) інформацію, передбачену формою, затвердженою додатком 2 до Методики.

Більше — Пропозиції до законопроекту щодо уніфікованого акта

Вдячні за співпрацю!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!