Новини

Повернутися до переліку новин

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про врегулювання видобування бурштину

Верховна Рада 12 листопада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину», передає кореспондент «ГОРДОН».

Депутати сьогодні 342 голосами внесли цей законопроєкт до порядку денного сесії, потім затвердили розгляд документа за процедурою ad hoc (від латинського виразу «з особливої нагоди»).

За законопроєкт у першому читанні проголосувало 342 нардепи.

У пояснювальній записці зазначено, що необхідність ухвалення документа зумовлена особливо великими розмірами незаконного видобування та обігу бурштину в Україні.

«У результаті надмірного адміністративного навантаження бурштин видобувається методами, наслідком яких є руйнування екосистем території. Головними чинниками негативного впливу є надзвичайно нелегальне видобування бурштину у значних масштабах, що призвело до порушення екосистем, недостатнього обсягу фінансування робіт, пов'язаних зі зменшенням впливу на навколишнє природне середовище, зумовленого розробкою родовищ та непроведенням рекультивації вироблених ділянок, передусім Полісся», – ідеться в записці.

У документі зазначено, що економічні наслідки – збитки лісовому й водному господарствам, деградація ґрунтів, втрата для держави значних обсягів бурштину-сирцю, які набагато перевищують обсяги законного видобування.

«Питання врегулювання видобутку бурштину обумовлює необхідність внесення відповідних змін до Кодексу України про надра та Земельного кодексу України. Проєктом акта пропонується внести зміни до законодавчих актів, які регулюють процедуру отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування бурштину", – ідеться в пояснювальній записці.

Згідно з текстом законопроєкту, спеціальні дозволи на видобування бурштину будуть надавати на п'ять років. Передбачено, що такі спецдозволи продаватимуть на онлайн-аукціонах. Подати документи на отримання дозволу можна буде через електронний кабінет користувача на офіційному сайті Держслужби геології та надр. Площа ділянки надр, на яку надаватимуть спеціальний дозвіл, не має перевищувати 10 га. У документі встановлено початкову ціну за 1 га – 3400 грн.

Документ також забороняє до 1 січня 2021 року експортувати з України необроблений бурштин-сирець.

Незаконне видобування бурштину налагоджено в Рівненській, Волинській та Житомирській областях. Улітку 2015 року п'ятий президент України Петро Порошенко заявляв, що 90% бурштину в Україні видобувають нелегально за підтримки правоохоронних органів.

12 серпня 2019 року президент України Володимир Зеленський говорив, що масштаби незаконного видобування бурштину в Україні сягнули рівня екологічного лиха. 2 вересня президент доручив Верховній Раді до 1 грудня 2019 року ухвалити законопроєкт про видобування бурштину.

Законопроєкт №2240 подали до парламенту 8 жовтня. Ініціатором був прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Джерело: ГОРДОН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!