Новини

Повернутися до переліку новин

У Європі, згідно з новим законопроектом, можуть заборонити 90% джерел мікропластику

Європейське хімічне агентство (ECHA) розробило законопроект, який, починаючи з 2020 року, дозволить ЄС припинити випуск 36 тисяч тонн  мікроскопічних пластикових волокон і фрагментів щорічно. Законодавча ініціатива спрямована проти мікропластику, який навмисно додано в споживчі товари, і торкнеться виробників косметики, побутової хімії, будівельних матеріалів і сільськогосподарської продукції.

З 2018 року у Великобританії діє заборона на додавання пластикових мікрогранул у такі засоби особистої гігієни, як піна для гоління, зубна паста і гель для душу. Однак, на думку авторів нового законопроекту, заходи ЄС є набагато більш всеосяжними. Вони торкнуться, наприклад, засобів для чищення та капсульованих ароматизаторів, які використовуються у домашньому побуті, а також добрив, з яких частинки пластику можуть потрапити в організм людини.

«Мікропластик викликає все більшу занепокоєність як аспект деяких прав людини, - сказав спеціальний доповідач ООН по небезпечних речовинах і відходах Баскут Тунчак. - Кроки, запропоновані ECHA — необхідні, щоб гарантувати, що нинішні та майбутні покоління зможуть користуватися своїми правами: чистим, здоровим і стійким навколишнім середовищем».

Науковий комітет ECHA розглядатиме документ 15 місяців, і потім направить висновок до Європейської комісії. Їй потрібно три місяці для підготовки законодавчої бази, а процес  набрання чинності обмеженнями може зайняти до восьми місяців. Обмеження будуть запроваджуватися поетапно протягом шести років, щоб виробники могли адаптуватися до нових реалій.

Проте, побоювання екологів викликає той факт, що ініціатива не торкнеться приблизно 176 тисяч тонн мікропластику, який ненавмисно викидається в поверхневі води ЄС щороку. За більшу частину цього обсягу відповідальні зношені автомобільні шини: їх частки видуваються вітром і змиваються дощем у водні шляхи. Експерти вважають, що проблема зберігається також через безвідповідальність виробників засобів особистої гігієни, які замінили такі натуральні інгредієнти, такі, як мелений мигдаль, кокосова шкаралупа й оливкові кісточки, на пластикові гранули та ігнорують суспільне невдоволення.

Щорічно Європа виробляє мікропластик в обсязі,  що в шість разів перевищує обсяги Великої тихоокеанської сміттєвої плями та еквівалентному 10 млрд пластикових пляшок. За підрахунками Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), всього у Світовому океані  знаходиться 8 млн тонн  пластикових відходів. Особливу загрозу становить мікропластик, який потрапляє в організм морських мешканців і змінює їх харчову поведінку.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  за матеріалами +1

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!