Новини

Повернутися до переліку новин

Всихання лісів - проблема планетарного масштабу!

Як зупинити жука-короїда, який спричинив стрімке всихання соснових насаджень – цю проблему обговорювали на семінарі, що відбувся на базі Малинського державного лісгоспу. Головні лісничі області, екологи та активісти б’ють на сполох – шкідник масово атакує ліси.

«Це дерево першої категорії по крафту. Найкраще за зростом, діаметром, висотою, найкраща крона. Але, якщо ми придивимося, то санітарний стан його вже фактично критичний і його вік до повного пожовтіння та всихання – півтора-два місяці максимум. Це - враження шестизубчастим короїдом, найбільшим короїдом нашої фауни. Це вже друга генерація, а ще тільки 15 червня. Тобто, з квітня тут вже була одна і друга генерації. На жаль, у лісі, який ми зараз бачимо, доведеться провести інтенсивну вибіркову вирубку -  залишиться приблизно 30% деревостану. Ми спостерігаємо навколо надзвичайно сильне всихання, і, я думаю, зупинити його тут не вдасться», – розповів старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрфНДІЛГА Олександр Орлов.

По Житомирській області фахівці фіксують 16% пошкоджених насаджень, і цей процес продовжується.

«Якщо говорити про Житомирську область, то пошкоджених лісів ми маємо майже 80 тис. гектарів – це практично 2-3 лісгоспи. За всі роки по динаміці всихання в районі вже знищено 10-12 тисяч гектарів лісових угідь – досить значні площі загиблого лісу і, на жаль, проблему не вирішено», – зазначає директор державного спеціалізованого підприємства «Вінницялісозахист» Володимир Чудак.

Фахівці пояснюють: здолати шкідника допоможе лише вчасна вирубка ділянок, вражених короїдом.

«Взагалі будь-який короїд є вторинним шкідником. Вся наукова література каже про те, що цей жук поселяється вже у хворе дерево; але його процес еволюції відбувся настільки швидко, він розмножився так масово, що на сьогоднішній день є первинним шкідником, який вражає зовсім здорові дерева. Інших заходів для його знищення не існує -  лише зрубати дерево», - зазначає перший заступник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.

Однак через прогалини у законодавстві лісники не можуть ефективно і вчасно боротися зі шкідником.

«Ускладнюють цей процес, зокрема, неврегульовані законодавством положення щодо сезону тиші. Іншими словами - з 1 квітня по 15 червня ми не можемо здійснювати заходи з боротьби зі  шкідником, адже у цей час триває визначений законом сезон тиші. Але саме у цей час короїд масово розмножується! Тож у нас виникає така дискусія стосовно даного факту: чому шкідникові можна розмножуватися, а ми не можемо сказати йому «почекай»? – пояснює Роман Ільїн.

На думку експертів, щоб змінити ситуацію, варто якомога швидше скасувати частину санітарних правил і ввести тимчасові рекомендації, які допоможуть вчасно реагувати на появу шкідника.

Це проблема національного рівня, і від застосування термінових та ефективних заходів залежить доля легенів планети.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!