Новини

Повернутися до переліку новин

Зберігаючи воду для життя: eco-friendly рішення «Запоріжсталі»

Великому та могутньому — не менш великі рішення

Із 2012 року металургійний комбінат «Запоріжсталь» інвестував в екологічну модернізацію підприємства понад 10,6 млрд грн. Абсолютно особливе місце в цій роботі посідає втілення рішень, покликаних вирішити питання раціонального використання водних ресурсів: скорочення забору свіжої води та зниження скиду у водні басейни.
Серед успішно реалізованих підприємством заходів — реконструкція газоочисних споруд аглофабрики, що дало змогу не тільки зменшити кількість викидів пилу в атмосферу (на 90 %), сірчаного ангідриду (на 50 %), а й поетапно знижувати скиди води від агломераційного виробництва.

Підприємство встановлює нові градирні, основне призначення яких — забезпечити зворотний цикл підприємства охолодженою водою (фото 1). Завдяки технологічним рішенням сучасне обладнання дає можливість зменшити забір води з річки Дніпро та зменшити обсяг скидів.

Найсуттєвішим рішенням щодо збереження водних ресурсів стало будівництво та запуск унікальної травильної лінії НТА-4 (фото 2).

Колосального екологічного ефекту вдалося досягти завдяки заміщенню технології травлення прокату в сірчаній кислоті на аналогічний процес в соляній.

ЗАПОРІЖСТАЛЬ

Дніпро — могутня річка, яка живить Україну в усіх сенсах. Це джерело питної води для населення, технічної — для зрошувальних споруд та промислового комплексу, рушійна сила для відновлюваної енергетики та осередок туризму, головна водна артерія та логістична перевага України. І ще дуже багато інших функцій покладено на Дніпро. Попри враження про неосяжність, ми маємо пам’ятати, що це джерело можливостей — не безмежний ресурс. Чи може промисловість піклуватися про головну річку країни і як це робить металургійний комбінат «Запоріжсталь» — у статті.

d

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 6, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!