Новини

Повернутися до переліку новин

Для українців готують новий «сміттєвий» податок

З наступного року може набути чинності закон, що встановлює для виробників та імпортерів упаковки новий збір, кошти від якого підуть на оплату послуг з переробки відходів. Законопроектом передбачено, що протягом наступних 5 років ставку податку за розміщення непереробленого сміття буде збільшено з 3 до 85 грн за кожну тонну відходів.
На думку експертів, таке рішення може спричинити подорожчання вартості упаковки для споживача та вартості послуг з вивезення сміття.
Народні депутати від партії «Батьківщина» Андрій Шевченко, Максим Бурбак і Володимир Полочанінов зареєстрували у Верховній Раді законопроекти № 2611а і 2612а, спрямовані на збільшення обсягів переробки побутових відходів. Вже з 1 січня 2014 року для виробників та імпортерів упаковки (окремо або разом з товарами) може бути введено новий збір у розмірі 0,15–1,25 грн/1 кг залежно від матеріалу упаковки, повідомляє «Коммерсантъ-Україна».
Найдорожчою може стати комбінована упаковка, алюмінієва та вироблена з фольги, найдешевшою — зі скла. Збір не буде платитися з експортованої упаковки, транзитної, упаковки вагою до 10 кг, використаної повторно. З 2018 року ставки збору подвояться.
Директор з корпоративних зв’язків компанії Efes Ukraine Валентин Бойницький відзначає, що введення збору призведе до подорожчання продукції. «Ми позитивно ставимося до вирішення проблем з переробкою відходів, проте я не впевнений, що цей захід буде ефективним, оскільки упаковка становить 35–40 % всіх відходів, і галузь буде вирішувати проблему за всіх», — зазначає він, пропонуючи вирішувати проблему комплексно: від розподілу відповідальності на всіх учасників процесу до роздільного збору сміття.

За матеріалами www.inpress.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!