Новини

Повернутися до переліку новин

Облік відходів на підприємстві: вимоги та зразок заповнення Форми 1-ВТ

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи» суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, серед іншого, зобов’язані на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку.

Державному обліку та паспортизації підлягають в обов’язковому порядку всі відходи, що утворюються на території України і на які поширюється дія Закону України «Про відходи» (ст. 26). На виконання вказаних норм наказом Мінприроди України від 07.07.2008 № 342 затверджено типову форму первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари» (далі - типова форма № 1-ВТ) та Інструкцію щодо заповнення типової форми первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари» (далі - Інструкція).

У відповідності до п. 1.4 Інструкції запровадження типової форми № 1-ВТ на підприємстві може здійснюватися за наказом керівника чи технічного директора або за письмовим розпорядженням начальника цеху (відділення, дільниці, іншого підрозділу) чи керівника відповідної служби підприємства, зразок якого наведено в додатку 1 до цієї Інструкції.

Облік відходів і упаковки за типовою формою № 1-ВТ рекомендується проводити на паперових або електронних носіях за кожним технологічним процесом, окремою операцією, одиницею устаткування, де утворюються відходи і використовується упаковка.

При цьому, питання періодичності ведення вказаної документації носить довільний характер. Зокрема, п. 2.2 Інструкції передбачено, що у назві типової форми проставляється період, за який здійснюється облік утворюваних відходів та використаної упаковки або їх більшої частини згідно з наказом (розпорядженням) по підприємству (дільниці), із зазначенням проміжку часу (наприклад, 200_ р., або I півріччя 200_ р., або II квартал 200_р., або конкретний тиждень чи доба, або з 10 до 12 години на певну дату) чи іншого показника технологічного циклу виробництва (наприклад, за третю зміну на певну дату, або за другу зміну на певну дату). Якщо більшість відходів та видів упаковки обліковується за різні періоди часу, після прийменника «за» проставляється прочерк «___».

Таким чином, наказом по підприємству необхідно визначити перелік місць, де ведеться первинний облік (технологічних дільниць одиниць обладнання або окремих операцій), перелік конкретних видів відходів та пакувальних матеріалів і тари, що мають обліковуватися за кожним з цих місць, та періодичність здійснення обліку кожного виду відходів (упаковки) .

Юридичний статус відходи набувають у бухгалтерському обліку. Тому окрім обліку відходів за формою 1-ВТ необхідно вести облік відходів у бухгалтерському обліку. На підприємстві в наявності є комісія із списання.

На крупних підприємствах та підприємства з іноземним капіталом вирішують проблему обліку відходів шляхом створення у автоматизованих системах бухгалтерського обліку Довідника відходів, як складової Номенклатура товарів, робіт і послуг у автоматизованих системах бухгалтерського обліку.

Завдяки цьому на підприємстві встановлюється суворий контроль над утворенням відходів, їх обліком, витратами на їх утилізацію.

Під час створення Довідника відходів проводиться відокремлення відходів від ТМЦ та вторинної сировини.


Повний структурований пакет документів, необхідних для ефективної роботи будь-якого підприємства у сфері екологічного управління у розділі «Документація» електронної системи «Онлайн-консультант еколога підприємства».

Вантаж – використовуй зразок – заповнюй – друкуй. Готово!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!