Новини

Повернутися до переліку новин

Україна поглиблює співробітництво з ЄС у сфері охорони довкілля

Україна поглиблює співробітництво з Європейським Союзом у сфері охорони довкілля. Про це йшлося на брифінгу Міністра екології та природних ресурсів Андрія Мохника, який відбувся 8 липня в Будинку Уряду.

Андрій Мохник зазначив, що з березня 2014 року проведено низку міжнародних зустрічей, які стосувалися у сфери охорони навколишнього природного середовища. Так, з 2 по 5 червня 2014 року у м. Женева проходила Шоста Нарада Сторін Конвенції Еспо про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті. Метою Конвенції Еспо є приділення пильної уваги екологічним факторам на ранньому етапі процесу прийняття рішення по ініціюванню проекту із застосуванням оцінки впливу на навколишнє середовище на усіх належних адміністративних рівнях.  

«Делегація доволі успішно провела цю нараду, були довгі дискусії, власне Україна стояла перед тим, що їй мало бути винесено попередження по невиконанню конвенції Еспо, - зазначив Андрій Мохник. - Головне питання - продовження експлуатації енергоблоків № 1, 2 Рівненської АЕС. Після довгої дискусії нам вдалося в резолюції отримати компромісну редакцію, яка з одного боку, продовжила розгляд справи по енергоблоках, а також запропоновано продовжити практику експлуатації АЕС у інших країнах, зокрема із залученням експертів МАГАТЕ. Це дуже важливо»

Андрій Мохник зазначив, що «насправді Україна в даному випадку попала під серйозний прес в зв’язку з продовженням експлуатації цих блоків», з іншого боку, у деяких інших країнах, таке продовження відбувається і щодо них не застосовуються ніякі засоби впливу.

«Ми поставили питання, щоб був єдиний підхід, не було подвійних стандартів і, власне, нас почули і в принципі погодилися з тією позицією», - зазначив Міністр.

Важливо, що вперше за шість років делегації України вдалося домогтися обрання представників України до керівних органів Конвенції Еспо. Це дозволить провадити більш ефективну співпрацю з органами Конвенції, ефективно захищати інтереси Держави та імплементувати положення Конвенції, наголосив Андрій Мохник.

Також з 29 червня по 4 липня 2014 року у м. Маастрихт, Королівство Нідерланди, відбулася П’ята Нарада Сторін Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень і доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція). Метою участі української делегації в цьому заході було доведення позиції України щодо кроків з дотримання міжнародних зобов’язань в рамках Орхуської Конвенції та ознайомлення із конкретними заходами української сторони щодо приведення національного законодавства і практики у відповідність до положень цього документа.

Водночас Андрій Мохник наголосив, що законопроект, спрямований на створення правової процедури здійснення оцінки впливу на навколишнє середовище з метою забезпечення виконання положень Конвенції Еспо та Орхуської конвенції, не був підтриманий у Верховній Раді України під час розгляду 26 березня 2014 року.

«Наразі Міністерство екології та природних ресурсів України, у межах своєї компетенції, активно долучається до покращення нового законопроекту, - наголосив Андрій Мохник. - Також вживаються усі необхідні заходи для прийняття зазначеного законопроекту на черговій сесії Верховної Ради України».

Варто зазначити, що Мінприроди здійснює співробітництво в рамках 47 міжнародних договорів, зокрема тих, що мають рамкових характер.

Кабінет Міністрів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!