Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні 10 років не вивозили небезпечні хімікати: де зберігалися речовини

Уперше за майже 10 років з України за кордон вивозять небезпечні хімікати. Партію пестицидів у 110 тонн відсьогодні починають відправляти з Херсонщини. Отрутохімікати доправлять до Франції для переробки на спеціальному заводі. Адже в Україні їх переробляти ніде.

На складі працівники працювали у протигазах, а журналістів в середину не пускали. В іржавих діжках тримали отруту. Ці 65 тон пестицидів мали утилізувати ще 10 років тому, але не склалося.

«Всім нам казали, що будуть відробляти якусь певну технологію утилізацію на цементному виробництві. Кинули під дитячим садком в 2008 році. Поки йшов суд, слідство, люди з Нікополя зібрали все це діло і перевезли в Нововоронцовку і поставили перед адміністрацією вночі на площу», – розповів еколог Володимир Шелудько.

Пестициди
Пестициди

Тоді пестициди взяло на збереження державне підприємство в іншому районі Херсонщини. Утилізувати їх не могли, бо в Україні таких заводів немає, а вивозити за кордон заборонялося. Мертвим вантажем отрута пролежала, доки цьогоріч Кабмін врешті не вніс зміни в стару постанову.

І в нас на сьогоднішній день відкритий транскордон, що дозволило сьогодні розпочати ці роботи,
– заявив директор департаменту екології та природних ресурсів Юрій Популько.

Пестициди з України не вивозили 8 років. Херсонщина стала першою. Кошти виділили зі спецфонду обласного бюджету. 65 тонн отрутохімікатів на переробку забирає французьке підприємство.

Пестициди
Підготовка пестицидів до транспортування

«Я зараз тут з намірами перевірити наявність мікроелементів, які знаходяться у цих діжках. Аби ми розуміли, що ці пестициди можна переробляти без проблем», – повідомив представник компанії з переробки пестицидів у Франції Філіпп Мюза.

Проте є ще одна локація, де зберігаються пестициди. У контейнерах, що течуть, зберігається півтори тисячі тонн отрути, яку звозили з усього району. Пестициди роками повільно вбивали селян, які живуть за 5 кілометрів.

Пестициди
Ще одне місце, де зберігаються пестициди

«І голови болять, і в горлі першить, і очі сльозяться. Дуже часто вмирають. Місяць, може й, не проходити і вже знову чоловік помер», – розповіла мешканка села Сонячне Людмила.

Частину з них на переробку також забере французька компанія. Всього ж на Херсонщині зберігається 1700 тонн отрутохімікатів. Вивезти їх обіцяв кожен новий міністр екології.

Джерело: 24 канал

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!