Новини

Повернутися до переліку новин

Які штрафи передбачені за відсутність ведення первинного обліку кількості відходів за формою 1-ВТ?

У № 10, 2017 журналу «Екологія підприємства» ми розпочали публікувати унікальний практикум «Поводження з небезпечними відходами в Україні: 50 головних запитань», який мав продовження у № 11, 2017 та № 12, 2017.

Марина Тимошенко, інженер з охорони НС, ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів», член Дніпропетровської організації «Всеукраїнська екологічна ліга» відповіла на гаряче запитання, поставлене виданням «Екологія підприємства», а саме:

Які штрафи передбачені за відсутність ведення первинного обліку кількості відходів за формою 1-ВТ?

Відповідно до п. «ж» ст. 42 ЗУ «Про відходи» за порушення правил ведення первинного обліку, особи, винні в порушенні, несуть адміністративну відповідальність. Статтею 821 КУпАП за порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами або неподання чи подання звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів передбачено накладення штрафу на посадових осіб від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п. «г» ст. 17 ЗУ «Про відходи» суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов’язані на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються.

Відповідно до статей 5, 17, 26 ЗУ «Про відходи», ст. 14 Закону України «Про державну статистику» від 17 вересня 1992 року № 2614-XII, пункту 4 Порядку ведення державного обліку та паспортизації відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 листопада 1999 року № 2034, та з метою створення єдиної інформаційної основи для обліку у сфері поводження з відходами, раціонального використання ресурсів та запобігання негативному впливу відходів на довкілля і здоров’я населення наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 7 липня 2008 року № 342 затверджено типову форму первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари та Інструкцію щодо заповнення типової форми первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари».

Відповіді експертів на інші запитання щодо поводження з відходами – у № 10, № 11 та № 12 видання «Екологія підприємства» у матеріалі «Управління відходами – 2017: 50 головних запитань. Міжнародний досвід. Практика України. Частина 1».

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 10, 2017

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!