Консультації

Повернутися до переліку консультацій

Чи існує наразі поняття «тимчасовий дозвіл» на здійснення операцій з оброблення відходів (на приймання відходів на полігон)? Як його отримати? Як діяти полігону під час приведення документації у відповідність до вимог законодавства?

Відповідає на запитання:

Шмурак Євген Леонідович, консультант з питань охорони навколишнього природного середовища

Поняття «тимчасовий дозвіл» у законодавстві про відходи відсутнє. Але є поняття «прикінцевих та перехідних положень»  Закону України «Про управління відходами»:

«Якщо регіональним планом управління відходами передбачено продовження строку експлуатації місць розміщення відходів (полігонів, звалищ), які не відповідають вимогам цього Закону, суб’єкт господарювання, що здійснює управління таким місцем розміщення відходів, повинен разом з документами на отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів подати план та техніко-економічне обґрунтування приведення місця розміщення відходів у відповідність з вимогами законодавства.

Вимоги до плану приведення місця розміщення відходів у відповідність з вимогами законодавства затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Якщо регіональним планом управління відходами передбачено припинення експлуатації місця розміщення відходів (полігону, звалища), яке не відповідає вимогам цього Закону, власник (балансоутримувач) такого місця розміщення відходів повинен забезпечити розроблення та виконання проекту рекультивації місця розміщення відходів та догляд за ним після припинення експлуатації протягом строку, встановленого цим Законом.

Установити, що з 1 січня 2030 року експлуатація місць розміщення відходів (полігонів, звалищ), що не оснащені системами вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, системами моніторингу викидів в атмосферне повітря та моніторингу забруднення ґрунтів і підземних вод, забороняється.

Ці вимоги не застосовуються, якщо суб’єкт господарювання, що здійснює управління місцем розміщення відходів, виконує план приведення місця розміщення відходів у відповідність з вимогами законодавства у відповідності згідно з графіком, визначеним умовами дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів».

Таким чином, влада не хоче видавати так звані «тимчасові дозволи», а у мовчазному режимі «продовжує Вашу діяльність» за умови Вашого гарантованого постійного руху до вимог законодавства.

На жаль, вся нормативна сфера у галузі управління відходами заповнена прогалинами як голландський сир. Відповідний  Наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Вимог до плану приведення місця розміщення відходів у відповідність з вимогами законодавства» від 29.04.2024 № 455 набере чинності лише не раніше дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану в Україні.

Тобто Ви хоча б можете бути впевнені, що його текст до цього часу не зміниться. Раджу при цьому формально виконати вимоги вищезазначеного пункту та подати відповідну заяву на отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів разом з планом та техніко-економічним обґрунтуванням приведення місця розміщення відходів у відповідність з вимогами законодавства. Таким чином Ви формально виконаєте вимоги закону.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!