Новини

Повернутися до переліку новин

30 років реформ: досвід Австрії в управлінні побутовими відходами та впровадженні розширеної відповідальності виробника

Нещодавно на запрошення Групи молодих фахівців Міжнародної асоціації твердих відходів ISWA YPG в Україні та Команди підтримки реформ Міндовкілля вперше виступили австрійські експерти у сфері управління відходами та розширеної відповідальності виробників.

«Сміттєва революція» в Австрії розпочалося з ухвалення рамкового закону про відходи у 1990 році. Через кілька років там була запроваджена розширена відповідальність виробників пакування (секторальний закон про відходи пакування «The 1993 Packaging Ordinance»), який зняв відповідальність за управління відходами пакування з муніципалітетів і переклав обов’язок фінансування цієї діяльності на організації виробників. У 2001 році був ухвалений закон про розширену відповідальність виробників автомобілів (end-of-life vehicles, ELV), у 2005 — про розширену відповідальність виробників електронного та електричного обладнання, а у 2008 — батарейок та акумуляторів.

Про шлях, який пройшла Австрія за ці 30 років реформ, та результати, яких вдалося досягти у сфері управління побутовими відходами, розповів у ході семінару представник ARGE (Austrian Municipal Waste Management Associations) — Австрійських асоціацій у сфері управління побутовими відходами пан Ханс МАЙЕР.
 

Згідно з наведеними спікером статистичними даними, у 2018 році в Австрії було згенеровано 4 407 606 тонн побутових відходів. В перерахунку на одного мешканця це 507 кг на рік, тобто майже на 150 кг більше, ніж продукує середньостатистичний українець.
 


Австрія працювала 30 років над тим, щоб довести до максимальних показників роздільне збирання відходів та ефективність роботи РВВ, і на сьогодні вважається однією з найефективніших країн Європи в контексті управління побутовими відходами.



На відміну від України, в Австрії та інших країнах Європи населення сплачує за послуги з управління побутовими відходами муніципалітету, а вже муніципалітети проводять конкурси та укладають окремі контракти з компаніями — перевізниками відходів, лініями сортування, заводами для перероблення та місцями захоронення відходів, контролюють роботу цих компаній і сплачують за їхні послуги лише якщо вони надані належним чином і у відповідному обсязі. Це дає можливість будувати справді системну і послідовну роботу з відходами.

Якщо говорити про структуру ринку перевезень відходів, то приблизно 1/3 обсягу побутових відходів в Австрії збирають та транспортують приватні компанії — перевізники, решту — комунальні підприємства та структури.
 

Оброблення зібраних відходів — від сортування до захоронення залишків переробки, здійснюється на більш ніж 3 000 об’єктах інфраструктури по всій країні, що мають відповідні дозволи.


В результаті ці зусилля дали відмінний ефект не тільки для довкілля та здоров’я людей, але і для економіки країни. Галузь управління побутовими відходами в Австрії безпосередньо дає роботу 6000 осіб, а разом з залученими опосередковано підприємствами це більш як 15 000 робочих місць. Внесок індустрії в економіку країни оцінюється у понад 1,2 млрд євро (за даними 2013 року).

Ми відстаємо від Австрії на 30 років. Україна сьогодні теж намагається ухвалити рамковий (базовий) законопроєкт «Про відходи» і розпочати «сміттєву реформу». Наступним викликом після ухвалення цього законопроєкту для нашої країни стане впровадження розширеної відповідальності виробників батарейок та акумуляторів, електронного та електричного обладнання, пакування та інших.
 

Увага! Стаття публікується частково!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!