Новини

Повернутися до переліку новин

Безстроковий мораторій на всі види рубок

Стаття 1 Лісового кодексу України: «Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах».

Через хижацьке вирубування ділової деревини підприємствами сфери управління Держлісагентства лісові екосистеми країни зазнали критичних втрат фітомаси, що зменшило їх стійкість, здатність до самовідтворення, корисні для людей екологічні властивості. На сьогодні залишається єдиний, останній спосіб порятунку лісових екосистем – залишити їх у спокої з надією на самовідтворення.

Пропонуємо запровадити безстроковий мораторій на всі види рубок, включаючи санітарні рубки, та ліквідацію Держлісагентства, під егідою якого знищено левову частку лісових ресурсів. Оскільки лісових ресурсів майже не залишилось, відпала й потреба в утриманні і фінансуванні органу виконавчої влади, який ними колись від імені українського народу управляв.

«Немає ресурсу – немає причини утримувати управлінця. Держлісагентство саме зрубало гілку, на якій сиділи.

Ніяких катастроф не буде. Ліс росте й без лісника. Охорону лісів від пожеж можуть здійснювати на договірних засадах сторонні організації, це не проблема.

Колишні колгоспні ліси передати громадам, вони колись самі їх садили, нехай тепер отримають своє майно у володіння», зазначає віце-президент Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) Валентин Щербина.

Суспільство втомилось від цього, необхідно взяти паузу для пошуку нових, дієвих способів лісокористування – можливо приватну власність на частину лісів, можливо щось інше. Частина деревостану перестигне, щось жуки з’їдять, щось селяни розтягнуть на дрова. Але ж не ВСЕ! І не скрізь.

І таблички ці цинічні познімати «Ліс – наше добро».
Не ваше, горе-лісники, а НАШЕ!
Народне.
Спільне.
Давайте разом правильно поставимо наголос у реченні!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!