Новини

Повернутися до переліку новин

Чай - напій-досконалість або чому органічний чай

Цей запашний напій люблять і цінують в усіх куточках земної кулі. Немає напою популярніше, доступніше, багатіше за своїми властивостями і універсальніше за своєю дією. Він не лише має приємний смак і аромат, але і здавна є відомим цілющим засобом. Перші згадки про чай зустрічаються в китайських текстах, яким близько 4700 років.

Чаювання - це святковий настрій, дружній жест і вираження симпатії, спосіб зняття стресу і просто привід зібратися разом. Ось чому чай п'ють усі: люди похилого віку і діти, багаті і бідні.

Проте…

В силу популярності цього напою часто страждає його якість.

На плантаціях чаю стали широко застосовуватися пестициди і мінеральні добрива, що веде до дисбалансу в природній екосистемі, пониженню ароматності, щільності та інших показників якості чаю. Завдяки шкідливій агрохімії став можливий частий збір урожаю - до 20 разів на рік. Це виснажує рослини, внаслідок чого в чайному листі скорочується вміст корисних речовин. Також всюди почали застосовувати машинний збір, після чого не можна гарантувати якість і свіжість чаю. Часто недобросовісність виробників призводить до того, що замість чистого сортового чаю ми отримуємо змішані (купажовані) чаї сумнівної якості.

Ідеальний…

Все це не найкращим чином впливає на смак і властивості такого споконвічно корисного і цінного продукту, як зелений чай.

Батьківщиною чаю вважається південно-західний Китай (Юньнань), В'єтнам і район Верхньої Бірми. Саме тут виявлені найбільш древні форми чайного куща. Саме тут він досі росте і вважається найкращим.

Без сумніву, на смак чаю впливає не лише місце зростання, але і спосіб вирощування і обробки. З цієї точки зору відмінним вибором є органічний чай, вирощений без застосування пестицидів і мінеральних добрив.

Щоб переконатися в абсолютно іншій якості чаю класу органік, розглянемо питання вирощування і обробки чаю на прикладі виробника-піонера на ринку органіки у В'єтнамі.

Чай сертифікований за органічними стандартами Європейського Союзу, повний ланцюжок органічного виробництва контролюється французьким сертифікаційним органом Ecocert. Це означає, що чай вирощений в екологічно чистому регіоні без використання пестицидів, мінеральних добрив, штучних домішок і генномодифікованих компонентів.

Зелений чай збирається на Півночі В'єтнаму, колисці чайного дерева в Південно-Східній Азії, і відноситься до особливого сорту високогірного чаю - Шан (Shan Tea). На висоті 600-1000 метрів над рівнем моря рослини знаходяться в екстремальних умовах, тому вимушені виробляти більше антиоксидантів в якості захисту. Таким чином, високогірний зелений чай містить більше антиоксидантів, і тому корисніший. Тим більше, у зв'язку з важкодоступністю і ізольованістю плантацій, цей чай не схильний до зараження іншими сортами, включаючи генномодифіковані.

Врожай збирається вручну всього 4 рази на рік представниками малих народностей (х'монг, зао та ін.) провінцій Лао Кай, Шон Ла і Йен Бай. Збираються тільки трилистки (два верхні молоді листочки + одна брунька, що ще не розпустилася), їх ще називають флешами або типсами. Напій з них вважається найякіснішим. Відсортувати їх машинним способом неможливо, тільки вручну. Такі трилистки можуть бути розміром від 5 до 15 см, тому при заварюванні в чайнику може опинитися досить велике листя. На вигляд чай Шан має оксамитові листки (з сизим пушком), що також служить ознакою адаптації до гірських умов.

Раніше на місці сьогоднішніх плантацій росли тільки дорослі дерева зеленого чаю в дикому вигляді, на які треба було підійматися, щоб зібрати урожай. Зараз місцевість одомашнили, а чайні рослини висаджують рядами і підтримують їх розмір в людське зріст, таким чином пристосувавши до зручного ручного збору. Проте старі дерева все ще використовуються і за ними доглядають з особливою дбайливістю.

Чому органічний зелений чай краще?

Зелений чай

мас-маркет:

  • Широко застосовуються пестициди і мінеральні добрива, що веде до дисбалансу в природній екосистемі
  • Машинний збір урожаю
  • Урожай збирається 8-20 раз на рік
  • Змішується (купажується) чай різної якості

Все це не найкращим чином впливає на смак і властивості такого споконвічно корисного і цінного продукту як зелений чай

Зелений чай

органічний*:

  • Тільки органічні добрива (перегній, компост)
  • У боротьбі зі шкідниками використовуються різні безпечні методи: біологічний контроль (рослини-приманки), рослинні екстракти, ручна праця та ін.
  • Врожай 4 рази на рік
  • Плантації у високогірній місцевості у важкодоступних місцях
  • Ручний збір врожаю
  • Збираються трилистки (флеші)

*на прикладі одного з виробників зеленого чаю у В'єтнамі

При вирощуванні чаю використовуються тільки органічні добрива (перегній, компост), а також безпечні методи у боротьбі з шкідниками: біологічний контроль (рослини-приманки, видове витіснення), рослинні екстракти на основі нім, ручна праця та ін.

Характер обробки чаю досконаліший і ретельніший, без щонайменших порушень технології. Листя туго скручується механічним центрифужним методом. А чим тугіше скручений лист, тим вище сорт чаю.

У зеленого чаю з жасміном ароматизація проходить природним способом: чай викладають шарами з пелюстків квітів жасмину і сушать протягом 8-12 годин. Потім "порожні" пелюстки, що повністю передали свій аромат зеленому чаю, прибирають, залишаючи лише запашний зелений чай.

Оскільки при виробництві органічних продуктів контролюється повний ланцюжок від ферми до упаковки, то процес переробки чаю також під наглядом "органічного" інспектора. Обробка сировини і упаковка здійснюється в умовах фармацевтичної фабрики в окремому органічному цеху.

Органічні чаї - це:

  • Користь для здоров'я - більш високий вміст антиоксидантів, що сприяють довголіттю і доброму самопочуттю.
  • Висока якість, відмінний смак і аромат.
  • Відсутність штучних ароматизаторів, барвників і домішок інших сортів.
  • Впевненість в сертифікації.
  • Користь для довкілля. Захист природи. Підтримка родючості грунту.

Анастасія Ле Хак спеціально для Органічної України

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!