Новини

Повернутися до переліку новин

Дерегуляція надрокористування як розвиток ресурсного потенціалу держави

На початку листопада 2019 року Мінекоенерго оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами». Вказані зміни пов’язані з повноваженнями Комісії з питань надрокористування.

Проблема, що потребує вирішення:

Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» спеціальний дозвіл на користування надрами має ознаки документа дозвільного характеру, а отже відповідно до статті 4 цього закону виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюються, зокрема, дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру.

Статтею 16 Кодексу України про надра передбачено, що спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, окрім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, або Радою міністрів Автономної Республіки Крим щодо розробки родовищ корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим.

Водночас, відповідно до положень пункту 25 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністру України від 30 травня 2011 року № 615, з метою попереднього розгляду матеріалів щодо надання, продовження строку дії, зупинення, поновлення, переоформлення, анулювання дозволів та внесення до них змін, у Державній службі геології та надр України (далі — Держгеонадра) утворена Комісія з питань надрокористування (далі — Комісія).

Держгеонадра приймає рішення про надання, продовження строку дії, зупинення, поновлення, переоформлення, анулювання дозволів та внесення до них змін виключно після проведення засідання відповідної Комісії та схвалення нею позитивного рішення.

Отже, діяльність Комісії при прийнятті рішень дозвільним органом щодо видачі або відмови у видачі спеціальних дозволів на користування надрами не передбачена на рівні закону, а необхідність її скликання, проведення засідань та прийняття рішень  значно затримує процедуру видачі спеціальних дозволів на користування надрами.


Для довідки

За даними Держгеонадра, з початку 2018 року з трьох запланованих засідань Комісії з питань надрокористування Державна служба геології та надр України не змогла провести жодного  через відсутність кворуму, який складає 14 чоловік:
– 16 лютого 2018 року — через відсутність 5 представників Мінприроди;
– 23 лютого 2018 року — через відсутність 5 представників Мінприроди і 1 представника установи, підпорядкованої Держгеонадрам;
– 2 березня 2018 року — відсутні 5 представників Мінприроди і 1 представника установи, підпорядкованої Держгеонадрам


Рішення:

Проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» передбачається приведення у відповідність положень чинного законодавства шляхом передачі повноважень щодо видачі дозволів на спеціальне користування надр виключно Держгеонадрам.

Вказані зміни спрямовані на:

  • забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання у сфері надрокористування
  • забезпечення ефективного та прозорої процедури надання спеціальних дозволів на користування надрами
  • покращення розвитку ресурсного потенціалу держави.
ПАЕУ повністю розділяє та підтримує необхідність запропонованих змін. Зауваження та пропозиції щодо вказаного проекту можна надати на офіційний веб-сайт або адресу Мінприроди (guba.S@menr.gov.ua, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел. (044) 206-31-15).

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!