Новини

Повернутися до переліку новин

Державний класифікатор відходів: класифікація відходів на основі системи обліку

Кожен еколог знає, що чинним законодавством України чітко не визначені поняття «промислові відходи», «відходи виробництва», хоч давно доречним було б уведення в норми законодавства цих понять, що полегшило б відмежування їх від інших видів відходів, та забезпечило ефективнішу реалізацію норм законодавства у цієї сфері, в тому числі як поводження з вторинним ресурсом.

Тобто формулюючи поняття «промислові відходи», необхідно відокремити від загального поняття «відходи» з урахуванням специфіки. Великомасштабне використання природних ресурсів і високий рівень відходності у минулому призвели до значного накопичення промислових відходів, яке продовжується і зараз,  призвело до нагальної потреби невідкладного їх поділу на категорії ресурсоцінних та небезпечних відходів, що потребують знешкодження або проведення додаткової, більш затратної їх нейтралізації.

Державний класифікатор відходів (далі – ДК 005-96), який є документом інформаційного забезпечення та управління відходами, не визначає клас небезпеки відходу, він лише передбачає класифікацію відходів на основі системи обліку із дотриманням гармонізації з міжнародними нормативними документами, стандартами у сфері екології, ресурсозбереження та повторного використання сировини. Він поділяє відходи на дві основні групи: відходи виробництва (промислові відходи) та відходи споживання (відходи вжитку). Однак положення ДК 005-96 мають суттєві недоліки, що потребують його оновлення.

В Україні немає єдиного нормативно-правового акта, в якому б наводився список відходів та визначався ступінь їх небезпеки  (шкідливості).

За чинним ДК 005-96 можна лише провести кодифікацію відходів, тобто виходячи з джерела походження відходу присвоїти йому відповідний код, але неможливо визначити а ні рівень його шкідливого (небезпечного) впливу на навколишнє середовище та здоров’я людини, а ні визначити належність до категорії безпечних або небезпечних.

Також, в ДК 005-96 відходи не поділяються на промислові та побутові, включаючи останні як окремі елементи у перші.

Розміщення та накопичення значної кількості промислових відходів з невизначеним хімічним складом на відкритих ґрунтах (землях) як правило несе значну загрозу забруднення для навколишнього середовища.

«Яких рішень для організації дієвого ринку управління промисловими відходами потребує український бізнес?» — подробиці в №2 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».

Візьміть участь у ПРАКТИКУМІ «Оцінка обсягів утворення відходів виробництва та споживання, облік відходів. Практичні рекомендації» вже у січні!

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!