Новини

Повернутися до переліку новин

Еко-інновації у галузі виробництва кераміки відповідно до вимог законодавства ЄС


Директива про промислові викиди, Додаток I: 3.5 Виробництво керамічних виробів шляхом випалу, зокрема, покрівельної черепиці, цегли, вогнетривкої цегли, черепиці, керамограніту або фарфору виробничою потужністю понад 75 тонн на день та/або потужністю печі понад 4 м3 та при щільності установки печі понад 300 кг/м3.

Інвестиції виробників цегли в енергоефективніші виробничі процеси призвели до значних скорочень викидів та економії витрат. Ця історія успіху ґрунтується на фактичному прикладі галузі кераміки, що демонструє наступні стимули та можливості для компаній після введення нового законодавства ЄС у дію:
— зменшити забруднення, зменшуючи енергію та використання іншої сировини;
— розробляти нові інноваційні технології виробництва;
— покращити свої екологічні дані та продемонструвати соціальну відповідальність.

Генеральний директор великої компанії у ЄС, що спеціалізується на виробництві глиняної цегли та черепиці, поділився успішним досвідом власного шляху до екологізації виробництва, який був узятий Європейською Комісією як зразок позитивного впливу нормативного регулювання ЄС у сфері захисту довкілля. Традиційно для виробництва цегли та черепиці потрібно багато енергії.

Також наслідком традиційного виробництва є викиди оксиду сірки (SO2), оксиду азоту (NOx), фториду водню (HF) та оксиду вуглецю (CO). У своєму інтерв’ю керівник компанії наголошує, що ці викиди викликали велике занепокоєння у сусідніх громадах, що посилило мотивацію до впровадження довгострокових заходів і тим самим сприяло місцевому визнанню діяльності компанії.

Завдяки інноваційному способу зберігання глини заощаджується 30,6 кВт/год на випалену тонну цегли

Після тривалих аналізів технологічних процесів та інновацій на ринку виробництва черепиці, енергоефективності заводу, заходів, запропонованих із найкращих доступних технологій і методів управління, пріоритети заводу були зміщені у напрямку впровадження природоохоронних заходів щодо скорочення викидів в атмосферне повітря. Вжиті заходи щодо вдосконалення виробництва включали інвестиції в розмірі 12 млн євро на встановлення систем очищення димових газів для зменшення SO2, HF, пилу та соляної кислоти (HCI). Також застосовувались інноваційні методи, завдяки яким зараз у процесах підприємства використовується подрібнена кераміка разом з паперовими волокнами для виготовлення цегли. Тоді ж був розроблений інноваційний спосіб зберігання та транспортування глини, щоб матеріал потребував менше часу на висихання — таким чином заощаджуючи гроші компанії шляхом зменшення споживання газу для просушування на 30,6 кВт/год на випалену тонну глиняної цегли.

Усі ці заходи призвели до зниження:
фториду (F) — на 94 %
пилу — на 84 %
SO2 — на 83 %
хлориду —на 61 %
Nox — на 40 %
ЛОС — на 25 %

Основні переваги:
— використання паперових волокон та повторне використання подрібненої кераміки в сировинній суміші для виробів, таких як цегла, знижує первинність використання матеріалів та сприяє циркулярній економіці;
— використання глини з меншим вмістом сірки та вдосконалення процесу випікання;
— новий підхід до зберігання та транспортування глини знизив вміст вологи на 1,5 % та зменшив кількість енергії, необхідної для сушіння матеріалу;
— системи очищення димових газів суттєво зменшили викиди, включаючи ЛОС, F, NОx, SO2, HF, HCI, CO та пил.

Матеріал публікується  частково! Повна версія - з журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №5, 2020

Стаття «ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ЄС у сфері захисту довкілля сприяє зменшенню рівня промислового забруднення: успішні приклади» розповість про приклади успішних рішень, інвестицій та інновацій у промисловості країн ЄС.

Автор — Світлана Сушко, експерт команди підтримки реформ при Мінекоенерго, Голова комітету міжнародної взаємодії Професійної асоціації екологів України

Читайте вже зараз у ►►► живому журналі!

У статті:
1.  Сажа з відпрацьованих шин: соціальна вигода від скорочення викидів оцінюється від 1 до 4 млн євро на рік
2.  Як інновації дозволяють не тільки заощаджувати час і гроші, але й підвищити рейтинги компаній серед місцевих громад
3.  Онлайн-реєстр дозвільних документів та відкритість екологічних даних

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!