Новини

Повернутися до переліку новин

ЕКОчелендж стартував

Щойно стартував челендж-виклик «ЕКОлідери: заради спільних вершин», ініційований PAEU та командою проєкту «ECOBUSINESS».

«Правильно окреслена проблема — перший крок до її вирішення. Під час челенджу ми будемо аналізувати найгостріші проблеми та шляхи їх вирішення. А, ініціюючи такий челендж, ми прагнемо символічно продемонструвати рух до нового типу економіки — екологічний. Він, як і рух до найвищої вершини в Україні, непростий, вимагає злагодженої роботи, взаємодопомоги, дуже сильної мотивації та здоров’я», — зазначила перед початком підйому біля підніжжя гори президент Professional Association of Ecologists of Ukraine Людмила Циганок.

Все частіше фіксуємо, що ефективне вирішення проблем сфери раціонального природокористування, екологізації виробництва та зелених змін впирається у відсутність дієвої комунікативної платформи, вміння почути аргументи та вести професійну дискусію.

Бізнес  не сприймає громадськість, громадськість бореться з бізнесом, держава не  забезпечує належну екологічну безпеку, наука  не задіяна до ефективного природокористування… Чи є вихід? І що зрештою натомість отримує Природа? Якими є перепони до досягнення європейських норм та першочергові кроки всіх суб’єктів? – на ці питання відповідають учасники челенджу та висловлюють своє бачення.

«По-перше, необхідно європеїзувати українське екологічне законодавство таким чином, щоб мати публічний моніторинг як основних джерел і процесів забруднення навколишнього середовища, так і ефективності впровадження відповідних природоохоронних заходів на державному рівні та підприємствах. По-друге, необхідно проводити широкомасштабну екологічну кампанію серед населення і створювати для нього економічні умови поводження з відходами. Це дві основи для мінімізації техногенного навантаження на навколишнє середовище і, головне, покращення здоров'я та добробуту громадян.

Одночасно, держава має створити такі конкурентні умови екологізації підприємств, щоб ті, хто ставатимуть еко-свідомими, і сама держава також, отримували від цього й економічні вигоди.

Наприклад, держава може надавати особливу підтримку в екологізації українським підприємствам, які здійснюють або планують експорт своєї продукції. З іншої сторони має бути якнайшвидше введена жорстка відповідальність тих, хто не виконує екологічних вимог та нормативів, не має планів цього робити і не інвестує в свою ж модернізацію. Дієва сучасна екологічна політика – це одна з умов забезпечення незалежності України!» - вважає Олександр Дячук.

Експерт з екологічного права, віце-президент PAEU Людмила Хоміч зазначає: «Серед завдань для держави: мотивувати підприємства бути екофрендлі, запровадити систему відповідальності виробника щодо життєвого шляху виробленоі продукціі чи наданих послуг, створити відкриті реєстри щодо природних ресурсів та налагодити дієву систему екологічного моніторингу».

«Першочергове завдання: оголосити наступні 5 років періодом низьковуглецевого розвитку країни і почати комплексно реалізовувати енергоефективні і природоохоронні інноваційні проєкти.

Додаткове завдання для державних органів - відійти від практики формального звітування про виконання Планів дій різних стратегій і перейти до проектного менеджменту і моніторингу реалізованих проектів (сфокусуватись на результатах, а не процесах)» (Тамара Буренко, Держенергоефективності)

«Мені здається, що в екологічній сфері так само, як і в багатьох інших, нам не вистачає довіри. Довіри між суспільством, бізнесом і державою. Немає єдиного розуміння цілей, які ми хочемо досягти, ресурсів, які ми готові витратити, і термінів, в які все повинно бути виконано. Зараз ми, як ніколи, потребуємо формування спільного бачення на вирішення екологічних питань.

Сходження на Говерлу є символом об'єднання зусиль і першим кроком до спільного пошуку рішень (Владислав Антипов, гендиректор ЦЕРН).

Кирило Косоуров додає: «ЕКО шлях - справа кожного з нас! Починаючи з себе, Ви даєте довкіллю шанс на чисте майбутнє. ЕКО освіта, інформування, пропаганда та право - базис для збільшення ЕКО спільноти. Будь ЕКО!»

«Перехід на виробництво енергії з відновлюваних джерел та підвищення енергоефективності - невід'ємні складові якісної екологічної політики. Адже використання "чистої" енергії дозволяє вирішити енергетичні питання громад, зберігаючи при цьому навколишнє середовище!» (Юрій Шафаренко, Держенергоефективості).

«Стратегію державної екологічної політики оновлено. Цілі і завдання визначені. Головне – рухатись вперед, але без «зеленого окозамилювання», без маніпуляцій, без прийняття непродуманих рішень що руйнують природоохоронну галузь не пропонуючи на заміну реальну і дієздатну альтернативу. Рухатись послідовно, системно, професійно. Тому команда «Живої планети» рухається курсом змін разом з Професійною асоціацією екологів України», зазначає Світлана Берзіна.

Дякуємо всім, хто до нас приєднався, а також екологічному партнеру челенджу – компанії «Де Ла Марк»

Далі буде! Рухаємося разом!

Прес-служба Professional Association of Ecologists of Ukraine

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!