Новини

Повернутися до переліку новин

Екоконтроль західного зразка в Україні – це не лише про усунення наслідків, але й про запобігання завданню шкоди та про відновлення довкілля

У часи стримування російської агресії Україні потрібен інститут екологічного контролю європейського зразка. Тож, аналізуємо далі, як працюють ці інституції в інших країнах. 

Словаччина. Державний екоконтроль здійснює Словацька інспекція з охорони навколишнього середовища. Вона забезпечує й комплексне запобігання порушенням екосистем. Управління відходами, захист водних ресурсів,  ландшафту та біорізноманіття, охорона повітря – ключові напрямки діяльності інспекції у Словаччині. Інспекція контролює виконання природоохоронних норм та у разі їх

Чехія. Серед пріоритетів Чеської екологічної інспекції не лише охорона природи, управління відходами, лісовими ресурсами, але й захист озонового шару, нагляд за обігом хімічних речовин, запобігання промисловим аваріям, контроль за засобами пакування та генетично модифікованими організмами. Інспекція у Чехії також визначає заходи для усунення порушень. 

Естонія. Екологічна інспекція Естонської Республіки здійснює заходи щодо збереження навколишнього середовища та запобігання незаконній діяльності, здійснює нагляд за використанням природних ресурсів, зупиняє діяльність, яка є небезпечною для довкілля. Крім того, інспекція має право зупиняти несанкціоновані будівельні роботи та організовує зберігання, продаж чи знищення незаконно створеної продукції. 

Нідерланди. Екологічна і транспортна інспекція Нідерландів має у своєму арсеналі великий обсяг компетенцій – перевіряє виконання угод, може видавати рекомендації та попередження у разі виявлення порушень, накладає адміністративні санкції. Крім того, Інспекція застосовує такі інструменти як складання рапорту та кримінальне переслідування. Діяльність Інспекції у Нідерландах поширюється на такі сфери, як робота компаній з високим рівнем ризику, авіація, судноплавство, залізничний та дорожній рух, проведення експертиз та розслідувань, нагляд за водними ресурсами тощо. Зокрема, вона надає сертифікати компаніям, які планують вихід на ринок. 

Франція. Французька Інспекція Класифікованих Встановлень здійснює функції контролю та захисту довкілля і здоров’я населення. Надає консультації щодо природоохоронних норм, здійснює моніторинг, перевірки, розглядає звіти, інформує громадськість, розглядає заявки щодо отримання дозволів та накладає санкції.

Португалія. Генеральна Інспекція з охорони навколишнього середовища, територіального планування, сільського господарства і моря зосереджується як на державному секторі, так і на приватних компаніях. Інспекція проводить заходи контролю, розслідування, аудити, моніторинги, надсилає запити, здійснює секторальний фінансовий контроль та управління інформацією, видає дозволи та ліцензії промисловим об’єктам. 

Латвія. Латвійська Екологічна Служба здійснює державний контроль за захистом навколишнього середовища на території держави, континентального шельфу, економічних зон Балтійського моря і Ризької затоки, територіальних та внутрішніх вод. Контролює вилов риби, забезпечує нагляд з питань радіаційної та ядерної безпеки. Серед завдань Служби – контроль за дотриманням законодавства, що стосуються видобутку та використання природних ресурсів, охорони природи, викидів забруднюючих речовин, управління небезпечними та побутовими відходами, видання та погодження дозволів тощо.

Також Служба рекультивує історично забруднені ділянки, бере участь в управлінні надзвичайними ситуаціями, моніторить стан повітря та наземних вод. 

Якою має бути нова модель екоконтролю в України вже прописано у проєкті Стратегії реформування системи державного екологічного контролю та операційному плані її виконання у 2024-2026 роках.

Яким має бути новий ЄВРОПЕЙСЬКИЙ екологічний контроль в Україні дивіться у інфографіці

 

Джерело: Міндовкілля

Запрошуємо інженерів і керівників відділів охорони навколишнього середовища на курс підвищення кваліфікації «Управління небезпечними відходами на підприємстві: збирання, зберігання, класифікація та дозвільна документація», що відбудеться 30 квітня 2024 року.

На курсі детально розглянемо: 

  • тимчасове зберігання небезпечних відходів на підприємстві: порядок, вимоги і терміни;
  • класифікація відходів: небезпечні та дзеркальні відходи за Національним переліком ліцензування господарської діяльності: на що звернути увагу здобувачам ліцензії на управління небезпечними відходами;
  • порядок передачі відходів спеціалізованим підприємствам: договори й отримання дозвільних документів;
  • дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів: терміни та порядок отримання відповідно до нового ЗУ «Про управління відходами».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!