Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічні витрати суб’єктів господарювання

Нагадаємо, екологічний податок є одним із інструментів держави в охороні навколишнього природного середовища. Метою податку є стимулювання суб’єктів господарювання до зниження обсягів викидів/скидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря/водні об’єкти, встановлення прямої залежності розміру податкових відрахувань від ступеня негативного впливу на довкілля, мобілізація коштів до бюджетів різних рівнів з метою фінансування витрат на охорону та раціональне використання природних ресурсів.

Екологічний податок за своєю економічною сутністю є компенсацією за шкоду, заподіяну навколишньому середовищу. Сума сплаченого екологічного податку повинна покривати витрати на фінансування заходів, необхідних для відновлення навколишнього середовища, відповідати сумі нанесеній навколишньому середовищу шкоди.

Проте найважливіша роль екологічного податку є не в фінансуванні заходів для відновлення навколишнього середовища, а в фінансуванні заходів для запобігання впливу на навколишнє середовище.

У сучасній історії України витрати підприємств на охорону навколишнього природного середовища кожного року невпинно зростають (в т.ч. вплив інфляційних процесів). У межах євроінтеграції Україна має виконати низку зобов’язань перед ЄС у питаннях посилення захисту навколишнього середовища та поступового скорочення шкідливих викидів.

Рисунок 1. Витрати суб’єктів господарювання на природоохоронні заходи за 2000-2019 рр. в Україні

Разом з тим, головною проблемою впровадження природозахисних заходів є відсутність належної фінансової підтримки з боку держави. Через це екологічний податок не виконує в Україні своєї ролі, він не фінансує природоохоронних заходів, а підприємства — платники екологічного податку не мають стимулу для екологічної модернізації, оскільки сплата податку і витрати на екологічну модернізацію є для них великим фінансовим навантаженням.

Рисунок 2. Витрати суб’єктів господарювання на природоохоронні заходи за видами інвестицій за 2019 р. в Україні

Суб’єкти господарювання витрачають значно більші кошті на природоохоронні заході порівняно з державними коштами в абсолютному значенні. Більш того, на капітальні інвестиції, по суті модернізацію, витрачено 16 256 млн. грн, або 37 відсотків всіх витрат підприємств на природоохоронні заходи у 2019 році.

Рисунок 3. Капітальні витрати суб’єктів господарювання на природоохоронні заходи
за видами за 2019 р. в Україні

Детальніше по статистиці екологічних фінансів України: надходження екологічного податку, бюджетні видатки, світовий досвід управління екологічними фінансами, пропозиції щодо реформування екологічних фінансів в Україні — в Звіті про екологічні фінанси, розробленому експертами ПАЕУ та ЦЕРН.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!