Новини

Повернутися до переліку новин

Імплементація Директиви 2010/75/ЄС. Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення

Імплементація Директиви 2010/75/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 24 листопада 2010 року про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення) (далі — Директива 2010/75/ЄС) є одним з наріжних зобов’язань України в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Чинна система дозволів у сфері охорони навколишнього природного середовища заснована на покомпонентному підході до регулювання впливу на навколишнє природне середовища: законодавством передбачена видача дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, спеціальне водокористування, здійснення операцій у сфері поводження з відходами – документів дозвільного характеру у сфері охорони навколишнього природного середовища. Такий підхід не дає змоги враховувати кумулятивний вплив господарської діяльності на довкілля, частково залишаючи поза увагою питання, пов’язані, наприклад, з охороною ґрунтів, ефективним споживанням енергії та сировини, умовами виведення з експлуатації та відновленням території промислового майданчика до безпечного екологічного стану.

Фундаментом Директиви 2010/75/ЄС є застосування суб’єктами господарювання найкращих доступних технологій та методів управління. Попри те, що у законодавстві України щодо охорони атмосферного повітря концепція НДТМ закріплена досить давно, досі не розроблено нормативно-правових актів, що встановлюють перелік найкращих доступних технологій та методів управління для регулювання окремих видів діяльності та механізм їх визначення.

Недостатній рівень здійснення контролю з боку держави за виконанням умов документів дозвільного характеру у сфері охорони навколишнього природного середовища та недієвий механізм забезпечення дотримання виконання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища не заохочують суб’єктів господарювання до збільшення інвестицій у природоохоронні заходи.

Метою проекту Закону України «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» є встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля шляхом впровадження інтегрованого дозволу, визначення видів діяльності, які вимагають інтегрованого дозволу, вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу викидів та контролю суб’єктів господарювання, які отримали інтегрований дозвіл.

Про наслідки впровадження інтегрованого дозволу дізнайтеся 2 березня 2020 від Сергія Вихриста, консультанта проекту «Найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ) для України», на ПЛАТФОРМІ ЕКОЛОГІЧНИХ ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ «ПИЛОГАЗООЧИСТКА-2020» – ГАЗООЧИСТКА В ПРОМИСЛОВОСТІ

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!