Новини

Повернутися до переліку новин

Кадрові вимоги управління небезпечними відходами під час реформи

Рамковий Закон України «Про управління відходами» набирає чинності з 9 липня 2023 року (далі – Рамковий Закон). Відповідно всі учасники сфери поводження з відходами матимуть приблизно рік на перехідний період, щоб адаптуватися до законодавчих змін.

Наразі  положення діючого Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року №187/98-ВР (далі — Закон № 187/98), що втрачає чинність з липня 2023 року, в частині обов’язків суб’єктів господарювання містить схожі позиції щодо кадрових та ліцензійних питань:

Закон № 187/98

Стаття 17. Обов'язки суб'єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами

Рамковий Закон

Стаття 17. Права та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері управління відходами

й) призначати відповідальних осіб у сфері поводження з відходами;

12) призначати відповідальних осіб у сфері управління відходами;

м) забезпечувати професійну підготовку, підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері поводження з відходами;

11) забезпечувати професійну підготовку, підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері управління відходами;

н) мати ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами і/або дозвіл на транскордонне перевезення небезпечних відходів.

10) мати ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами та/або письмову згоду (повідомлення) на транскордонне перевезення небезпечних відходів чи висновок на транскордонне перевезення відходів відповідно до закону.

Особливої уваги потребує сфера поводження із небезпечними відходами.

Законом № 187/98 трактуються небезпечні відходи, як відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

Згідно статті 1 Рамкового Закону небезпечні відходи – це відходи, що мають одну чи більше властивостей, що роблять їх небезпечними, наведених у Переліку властивостей, що роблять відходи небезпечними. 

Як регулюється сфера поводження небезпечними відходами нормами обох законів?

Чинним законодавством, а саме статтею 34 Закону № 187/98, встановлено, що суб'єкт господарської діяльності, у власності або у користуванні якого є хоча б один об'єкт поводження з небезпечними відходами, зобов'язаний мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (не підлягає ліцензуванню зберігання (накопичення) суб’єктом господарювання утворених ним небезпечних відходів, якщо протягом року з дня утворення небезпечні відходи передаються суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами). Та у разі порушення суб'єктом господарської діяльності ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами ліцензія анулюється у встановленому законом порядку.

Так само стаття 27 Рамкового Закону передбачає:

  • Утворювачі та власники небезпечних відходів, крім небезпечних відходів у складі побутових відходів, зобов’язані забезпечувати збирання, перевезення, оброблення відходів самостійно, за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами, або шляхом укладення договору з суб’єктом господарювання у сфері управління відходами;
  • Суб’єкт господарювання у сфері управління відходами для провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами зобов’язаний мати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Цікаво, що також стаття 44 про ліцензування господарської діяльності з управління небезпечними відходами передбачає, що суб’єкти господарювання у сфері управління небезпечними відходами, що здійснюють збирання та оброблення небезпечних відходів, зобов’язані отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами протягом шести місяців з моменту набрання чинності Рамковим Законом – шести місяців з моменту набрання чинності Рамковим Законом, що наступає 9 липня 2023

При цьому зазначається статтею 42 Рамкового Закону, що видача, відмова у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів здійснюються відповідно до законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та «Про адміністративні послуги» з урахуванням особливостей, визначених Рамковим Законом. До заяви про отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів для об’єктів, які здійснюють такі операції, серед іншого додається копія розпорядчого документа про призначення відповідальних осіб у сфері управління відходами. Треба зауважити, що відповідно до п. 10 цієї статті однією з підстав для прийняття рішення про відмову у видачі дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів є подання заявником неповного пакета відомостей і документів.

А стаття 44 Рамкового Закону визначає, що підставами для прийняття рішення про анулювання ліцензії, крім підстав, передбачених Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності», є встановлення факту неможливості виконання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у частині наявності документів дозвільного характеру та відсутності або невідповідності матеріально-технічної бази заявленим видам та обсягам оброблення відходів.

Допоки немає іншого, керуючись діючими нормативно-правовими актами, а саме Постановою Кабінету Міністрів України «Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами» від 13 липня 2016 р. № 446, якою визначаємо кадрові вимоги до провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, зважаємо на те, що:

  1. Під час здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами згідно з отриманою ліцензією екологічні знання є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для посадових осіб (диплом, сертифікат тощо). Ліцензіат повинен мати штатну чисельність спеціалістів (виконавців робіт залежно від видів робіт та рівня забезпечення матеріально-технічної бази) відповідного рівня підготовки та освітньо-кваліфікаційного рівня.
  2. Ліцензіат зобов’язаний забезпечити допуск до поводження з небезпечними відходами тільки тих осіб, які пройшли професійну підготовку щодо поводження з небезпечними речовинами, у порядку, визначеному законодавством. Працівники, крім завдань, обов’язків та знань, які передбачено відповідними кваліфікаційними характеристиками, повинні знати, виконувати та додержуватися правил і норм охорони праці, санітарно-гігієнічних вимог та протипожежного захисту, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, відповідні підготовчі та завершальні роботи на початку і в кінці робочого дня (зміни).
  3. Здобувач ліцензії, ліцензіат оформлює трудові відносини з персоналом шляхом укладення трудового договору відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України.

До речі чинним законодавством, а саме статтею 34 Закону № 187/98 передбачено, що до поводження з небезпечними відходами допускаються особи, які мають професійну підготовку, підтверджену свідоцтвом (сертифікатом) на право роботи з небезпечними речовинами, та не мають медичних протипоказань. Допуск працівників до роботи забезпечується відповідною посадовою особою підприємства, установи, організації.

До слова у Рамковому Законі саме таке формулювання допоки відсутнє, але статтею 28 закріплена норма, що перевезення та маркування небезпечних відходів здійснюються відповідно до Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів» та інших актів законодавства щодо перевезення небезпечних вантажів. Наразі змін до Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів» не передбачено, отже норма щодо забезпечення проведення спеціального навчання, підвищення кваліфікації осіб, які займаються відправленням небезпечних вантажів, та їх медичного огляду, що включено у права та обов'язки суб'єктів перевезення небезпечних вантажів, є чинною і з високою вірогідністю після вступу в дію Рамкового Закону не зміниться.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!