Новини

Повернутися до переліку новин

Когенерація шляхом газифікації біомаси як спосіб зменшення вартості тепла для споживачів місцевих громад

За рівнем виробництва електроенергії з біомаси та біогазу Україна суттєво відстає від країн Євросоюзу. Та поряд з тим, потенціал біомаси вищий у 250 разів від того, що використовується зараз.

Найбільш ефективним способом утилізації біопалива є когенерація. Ця технологія дозволяє одночасно виробляти і теплову, і електричну енергію: електроенергія продається на оптовому ринку, а тепло надходить населенню та місцевим промисловим споживачам.

Компанія «Кліaр Енерджі» першою в Україні запровадила технологію газифікації тріски, а також почала випуск і налагодила власну виробничу лінійку газифікаторів.

У 2019 році ТОВ «Чернігівська генеруюча компанія» (входить до групи компаній «Кліaр Енерджі») запустила у Чернігові теплоелектростанцію, яка працює на біогазі, що генерується з деревної тріски. Потужність станції – 490 кВт електричних; потужність теплова — 800 кВт.

Як пояснює виконавчий директор компанії «Кліар Енерджі» Сергій Савчук, як сировина використовуються залишки деревини і відходи місцевої лісозаготівельної та деревообробної промисловості. Тепло, яке виділяється під час газифікації, подається в мережу, при цьому тариф на нього на 25 % нижчий від вартості тепла, отриманого зі спалювання газу. Технологію компанія вже масштабує і запроваджує в різних регіонах України.

Когенераційні рішення, призначені для спільного виробництва тепла та електроенергії, дозволяють досягнути дуже високої загальної ефективності станції.

Втрати від передачі енергії  також значно менші завдяки установці рішень для власної генерації в безпосередній близькості до споживачів енергії.

Біомасові станції можуть збалансувати енергосистему і бути природними партнерами СЕС та ВЕС. Це дозволяє зробити вплив ВДЕ на мережу більш передбачуваним та отримати додаткові балансуючі потужності.

Ще одна перевага електростанцій на біомасі та біогазі –  це додаткове джерело надходжень для місцевих бюджетів та нові робочі місця.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!