Новини

Повернутися до переліку новин

Кого не вб’є коронавірус, може вбити смог: розпочалися масові весняні спалювання трави та листя

У Київській області буває до 50 займань трави і торфовищ щодня

Восени 2019 року Київ страждав від сильного смогу — через нього різко підвищилась кількість ДТП на дорогах та смертей в результаті серцево-судинних захворювань. Задимленість столиці досягла критичного рівня, і як виявилось, причина була не у самому місті, а в Київській області. До надмірних викидів небезпечних речовин призвели масові пожежі в Обухівському районі, адже дим навіть від одного невеликого багаття в умовах безвітряної погоди  поширюється на величезну територію, що вже казати про гектари палаючої трави.

А палали дійсно гектари. Обухівський район взагалі — чемпіон з кількості шкідливих речовин у повітрі через пожежі в екосистемах регіону: там періодично горять торфовища, ліси, а також несанкціоновані сміттєзвалища (Трипілля, Нові Безрадичі, Романків). При чому горять і тліють вони – тижнями, а причина пожеж за інформацією ДСНС (Державна служба України з надзвичайних ситуацій) у 90% випадків доволі проста: навесні українці масово палять суху траву, восени — листя, а протягом всього року — сміття. Навіть невеличке багаття на сусідському городі може перекинутися на траву, а звідти - на торфовища, ліси і сміттєзвалища, які самі люди і створюють. За кілька десятків секунд загораються гектари, і людина вже не може контролювати ситуацію.

Спалив сміття  вбив людину

Свідомі люди, що живуть за містом, страждають найбільше. Адже від сусідів-паліїв нікуди не подітися. Доводиться сидіти із зачиненими вікнами, адже замість свіжого заміського повітря вони отримують окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низку канцерогенних сполук. А з листя й трави, що тліють,  виділяється бензопірен, що може спричинити висипання на шкірі, бронхіт та онкологічні хвороби. 1 тонна тліючого листя прирівнюється до 30 кг чадного газу, який надзвичайно легко зв'язується з гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму, що підвищує ризик на  загострення захворювань серця. А якщо любителі палити траву і листя додадуть до багаття ще й своє побутове сміття, то при горінні вони виділятимуть смоги формальдегідів, акролеїн, ціаніди, діїзоціанати та бозна що ще.

І якщо для «любителів» чистого подвір’я смог, небезпека для довкілля та здоров’я людей – не аргумент, ось вам інший. Нещодавно у Київській області через спалювання листя горіли дачі, дерев'яні споруди, машини, а в Баришівському районі навіть загинуло двоє людей.

То що робити з листям?

Опале листя у ДСНС радять не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, всі речовини, необхідні для розвитку рослин, повертаються до ґрунту. Також в Україні є декілька громадських організацій з переробки опалого листя на добриво, а в деяких містах є спеціальні майданчики для утилізації опалого листя.

На Київщині, однак, з цим не дуже, зокрема на сайті Київської обласної державної адміністрації неможливо подати електронну скаргу до Департаменту екології та природніх ресурсів, спеціально відведених місць для утилізації листя та трави немає, а місцеві компанії-утилізатори не мають відповідних потужностей для такого роду роботи.

Тетяна ДРЕБОТ, юрист:

Спалювання листя і трави заборонено законом України і у випадку його порушення передбачена адміністративна відповідальність. Так, згідно статті 9 (Екологічні права громадян України)  кожний громадянин України має право на:
а) безпечне для його життя та здоров'я навколишнє природне середовище;
з) подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров'ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Також згідно зі статтею 16 Закону України «Про захист атмосферного повітря», діяльність, спрямована на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях, може провадитися підприємствами, установами, організаціями та громадянами - суб’єктами підприємницької діяльності тільки за дозволами, виданими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Порядок погодження і видачі дозволів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідальність осіб, що порушують норми законодавства, передбачена ст. 152 Кодексу про адміністративні правопорушення. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн і на посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від 850 до 1700 грн.

У разі порушення цих норм, необхідно звертатися до Національної поліції за телефоном 0-800-50-02-02 (безкоштовна гаряча лінія) або подати електронне звернення на адресу pg.npu@police.gov.ua. Обов’язково подбайте про фото- і відеофіксацію факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адміністративне правопорушення.

Також зверніться письмово зі скаргою до Інспектора з благоустрою території Управління контролю за благоустроєм.


Галина Буділова, журналіст

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!