Новини

Повернутися до переліку новин

Круглий стіл «Можливості реалізації проектів біогазових комплексів»

23 травня 2018 року журнал «Екологія Підприємства» прийняв участь у засіданні Круглого столу на тему: «Бар’єри та можливості реалізації проектів біогазових комплексів» який відбувся в офісі компанії «AgroGeneration». Засідання провела компанія «Ecodevelop» спільно з Українською аграрною конфедерацією, за підтримки Департаменту агропромислового розвитку та Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації.

У засіданні брали участь директор департаменту агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації Сергій Шупик, директор компанії «Ecodevelop» Сергій Шпак, генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павло Коваль, комерційний директор компанії «Ecodevelop», к.т.н. Ольга Сидорчук, комерційний директор компанії ТОВ “IKNET” Юрій Подоляк, керівник департаменту з залучення інвестицій, компанії «Ecodevelop», представник АБ “УКРГАЗБАНК”, адвокат компанії «Ecodevelop» Олена Фінк, представники інвестиційного фонду, директор “Аккорд Лтд” Юрій Епштейн, керуючий партнер “Moore Stephens – Kyiv” Яковлев Олександр, старший менеджер з аудиту “Moore Stephens – Kyiv” Кагарлицький Андрій.

На заході також були присутні представники агропромислових підприємств та профільних асоціацій, районних та обласних адміністрацій та видавництв.

Під час засідання круглого столу обговорювали такі питання: критерії та етапи реалізації успішних проектів біогазових комплексів, створення бізнес плану ефективного проекту біогазового комплексу, особливості підключення біогазових комплексів до електромереж та отримання “зеленого” тарифу, впровадження сучасних біогазових технологій у реальний сектор економіки, вирішення екологічних проблем поводження з органічними відходами, одержання органічних біодобрив, законодавство в сфері проектів біогазових комплексів, інвестування проектів та програми кредитування будівництва біогазових комплексів в Україні та інші актуальні питання розвитку відновлювальних джерел енергії.

Відкрив захід директор департаменту агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації Сергій Шупик, та зазначив, що він на власному досвіді переконався у перевагах біогазової станції компанії Ecodevelop, яка функціонує в Баришівському районі с. Бзів. Адже плюси для аграріїв від технологій відновлювальної енергетики – безмежні. Тому він прагне, щоб саме Київська область стала лідером у розвитку біогазових ноу-хау.

«Компанія «Ecodevelop» намагається зробити все можливе для розвитку біогазових технологій в Україні. Ми виокремили найпоширеніші перепони в 4 ключових питаннях, з якими можна зіткнутись на шляху реалізації проекту біогазового комплексу: бізнес-план, інвестиції та кредитування, підключення до електромереж та отримання “зеленого” тарифу, супровід по узгоджувальній документації. За комплексного підходу бар’єри у реалізації біогазових проектів можна легко подолати, – зауважив директор компанії «Ecodevelop» Сергій Шпак. – Жодне з джерел альтернативної енергетики не дає такого ефекту, як біогазовий комплекс. Наприклад, станція потужністю в 1 МВт може генерувати дохід в 1 млн євро на рік без урахування експлуатаційних витрат. Це чистий дохід за «зеленим тарифом». Тобто є можливості отримувати 90 тисяч євро на місяць операційного доходу, або 3 тисячі євро в день. Ми робимо бізнес-плани для компаній, які думають про свій розвиток на 2-3 кроки вперед. Адже стратегічна мета «Ecodevelop» – створити в Київській області ряд успішних проектів та створити енергетичні кооперативи, які нині дуже популярні та численні в Європі.»

«Енергетичні інвестиційні проекти стають крос-галузевими: в них поєднується біоенергетика та сільське господарство, або житлово-комунальне господарство та енергетика. На перетинах цих галузей виникають синергетичні ефекти та можливості, а успішна реалізація інвестиційних проектів охоплює одразу три аспекти – економічний, екологічний та соціальний. – підкреслив генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павло Коваль. – Враховуючи важливість цих аспектів, Українська аграрна конфедерація й надалі всебічно просуватиме інвестиційні проекти. Ринок Європи та США насичений інвестиційними проектами, які вирішують саме соціальні та екологічні проблеми. Натомість в Україні є час, щоб вийти на оптимальні економічні показники.»

«Розробка бізнес-плану починається з принципової готовності Замовника забезпечувати гарантовані річні обсяги та контрольовану якість сировини, як обов‘язкові параметри для ефективних енергетичних та фінансово-економічних калькуляцій і, як результат, реалізацію ефективного проекту біогазового комплексу» – зазначила комерційний директор компанії «Ecodevelop» Ольга Сидорчук.

Адвокат компанії «Ecodevelop» Олена Фінк висвітлила законодавство, що регулює відносини у сфері поводження з побічними відходами тваринництва та перелічила зобов’язання і адміністративну відповідальність операторів ринку.

«Біогазові ноу-хау – єдиний ринок, який стрімко розвивається, і на якому можна працювати винятково легітимно, – поділився досвідом комерційний директор компанії ТОВ “IKNET” Юрій Подоляк. – Особливо, під час процедури відведення землі чи отримання «зеленого тарифу».»

Учасники круглого столу були одностайні: попри всі бар’єри в реалізації біогазових комплексів, прогрес впровадження біогазових ноу-хау в Україні очевидний. Адже біогазові технології дають можливості максимально здешевити виробництво, вирішуючи при цьому екологічні проблеми щодо органічних відходів, значно збільшивши прибутки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!