Новини

Повернутися до переліку новин

Криворізький меткомбінат частково перейшов з природного газу на соняшникове лушпиння

Криворізький гірничо-металургійний комбінат "ArcelorMittal Кривий Ріг" частково перейшов з природного газу на соняшникове лушпиння при виробництві вапна - сировини для виплавки чавуну і сталі та випуску агломерату.

Енергоефективність вогнестійкого-вапняного цеху, який разом з аглоцехами, ТЕЦ, доменними і прокатними цехами завжди був найбільшим споживачем блакитного палива, підвищили в умовах різкого зростання вартості енергоносія, ціна на який зараз для підприємства становить понад 7000 грн за 1 тис. куб. м, передає Інтерфакс-Україна. 

Так, на обертаючих печах NoNo4-5 поряд з газовими пальниками були встановлені пальники для біопалива - лушпиння соняшнику. Завдяки спільній роботі фахівців вогнестійкого-вапняного цеху та представників підрядної організації, яка надала технологію і обладнання, у IV кварталі 2016 року п'ята і четверта печі споживали близько 70% біопалива та 30% природного газу, а у короткострокові періоди заміщення блакитного палива сягало 84%.

Згідно з попередніми підрахунками, 2,2 тонни подрібненого лушпиння замінюють 1 тис. куб. м природного газу, при цьому біопаливо обходиться втричі дешевше. Сьогодні аналогів такого заміщення при виробництві вапна в Україні немає.

Як зазначає начальник управління з енергоефективності Криворізького ГМК"ArcelorMittal Кривий Ріг" Олександр Єфремов, з природного газу на соняшникове лушпиння планують превести й інших обертові печі, поступово збільшуючи частку біопалива при виробництві вапна.

"У нас впроваджується програма енергоефективності, яка дає гарні результати, - розповідає фахівець. – Маємо на меті замістити біопаливом 80% природного газу - плануємо використовувати не тільки соняшникове лушпиння, а й тріску, тирсу, подрібнене ганчір'я, інші відходи».

Сьогодні вогнестійкий-вапняний цех поставив за мету виробити необхідну кількість якісної продукції з найменшими витратами, розповідає начальник ВВЦ Сергій Кириленко.

"Раніше природний газ становив більше половини собівартості виробництва вапна, - розповідає він. – Сьогодні завдяки реконструкції печі No2 з впровадженням системи підігріву сировини та переведенню печей NoNo4 і 5 на біопаливо кількість споживаного газу скоротилося на третину». 

На переконання Сергія Кириленко, для досягнення максимальної енергоефективності меткомбінату необхідно встановити системи підігріву сировини на всіх печах і перевести їх на біопаливо.

Джерело: ecotown.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!