Новини

Повернутися до переліку новин

Моніторинг законодавства: актуальні зміни за березень

Щомісяця редакція журналу «ЕCOBUSINESS. Екологія підприємства» та експерти Професійної асоціації екологів України готують аналіз змін законодавства та надають роз’яснення про ключові зміни в природоохоронній сфері.

У березневому випуску вже оглянули наступне:

№ з/п

Назва нормативного акту, який набрав чинності

Сфера регулювання

1

Закон України

«Про розвиток установок збереження енергії»

Враховано основні принципи правового регулювання систем накопичення енергії в країнах ЄС, зокрема визначення терміну збереження енергії наводиться відповідно до Директиви ЄС.

Передбачається, що ухвалення закону забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми, сприятиме синхронізації української енергосистеми з ENTSO-Е, а також підвищить стабільність електропостачання для споживачів, вважають у міністерстві.

Врегульовано питання ліцензування діяльності щодо збереження енергії, можливість використання системи збереження енергії споживачами та виробниками е/е, зокрема з ВДЕ.

Впроваджено для установок збереження енергії пільгових умов на оплату тарифу на передачу та диспетчеризацію, що визначаються їх оплатою за різницю між відібраною та виданою в мережу е/е.

2

ПОСТАНОВА

Верховної Ради України

Про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI) та Арабської організації вищих органів аудиту (ARABOSAI) на тему «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками» у травні 2022 року в м. Києві

Передбачено проведення з 17 по 19 травня 2022 року в місті Києві VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI) та Арабської організації вищих органів аудиту (ARABOSAI) на тему «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками», з огляду на суспільне значення незалежного державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту), зважаючи на необхідність глобального реагування на загрозу зміни клімату, а також з метою вироблення рекомендацій щодо удосконалення державної політики у сфері боротьби зі зміною клімату та її наслідками в Україні

3

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 23 лютого 2022 року

«Про схвалення Концепції запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні»

Концепцією передбачено:

·       напрями, механізми, строки та план дій для формування національної моделі ринку «зелених» облігацій;

·       розробку чітких політик, прозорих правил та національних стандартів для ринку «зелених» облігацій, а також впорядкування ринку незалежних оцінювачів та запровадження схеми їх акредитації. Так, інвестори будуть впевнені в чесних правилах гри на ринку;

·       розробку податкових пільг і стимулів для операцій із «зеленими» облігаціями. Це сприятиме мобілізації необхідних фінансових ресурсів та входженню на ринок нових інвесторів;

·       співпрацю із міжнародними фінансовими організаціями та міжнародними банками розвитку. Їх залучення покращить інвестиційну привабливість «зелених» облігацій та прискорить зростання цього класу активів в Україні.

4

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 23 грудня 2021 р. № 1460

«Про впровадження систем енергетичного менеджменту»

Визначено механізми та принципи впровадження систем енергетичного менеджменту та встановлює вимоги до:

1)     етапів впровадження систем енергетичного менеджменту;

2)     організаційної структури та механізмів впровадження систем енергетичного менеджменту;

3)     енергетичної політики та забезпечення її реалізації органами впровадження систем енергетичного менеджменту;

4)     енергетичного планування, що здійснюється органами впровадження систем енергетичного менеджменту ;

5)     процедур реалізації обов’язкових повноважень щодо енергетичного планування, функціонування (поточного управління) систем енергетичного менеджменту;

6)     моніторингу та оцінки показників діяльності та забезпечення поліпшення систем енергетичного менеджменту;

7)     формування, ведення та оприлюднення національної бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель бюджетних установ, обміну інформацією з іншими електронними системами.

5

ПОСТАНОВА

Кабінету  Міністрів  України

02.02.2022

«Деякі питання подання декларації про відходи»

Затверджено Порядок подання декларації про відходи в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг вебпортал «Дія»

6

ПОСТАНОВА

Кабінету  Міністрів  України

02.02.2022

«Правила розроблення робочих проектів землеустрою»

Постанова фіксує вимоги щодо розроблення робочих проектів із метою рекультивації порушених земель, зняття та перенесення родючого шару ґрунту, консервації деградованих та малопродуктивних угідь, поліпшення сільськогосподарських і лісогосподарських угідь, захисту земель від ерозії, підтоплення, заболочення, вторинного засолення, висушення, зсувів, ущільнення, закислення, забруднення промисловими та іншими відходами, радіоактивними та хімічними речовинами.

7

ПОСТАНОВА

Кабінету  Міністрів  України

16.02.2022

«Про затвердження Порядку ведення Реєстру об’єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту»

Регламентовано ведення Реєстру об’єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту - як електронної база даних об’єктів на внутрішніх водних шляхах, метою забезпечення інформацією суб’єктів внутрішнього водного транспорту, а також виконання завдань у сфері безпеки судноплавства, охорони навколишнього природного середовища, здійснення державного нагляду за безпекою судноплавства.

8

МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ГРОМАД ТА ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ

НАКАЗ

01.12.2021  № 309

набрання чинності 13.02.2022

«Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації енергетичної ефективності та форми енергетичного сертифіката»

Внесено зміни до Порядку проведення сертифікації енергетичної ефективності та форми енергетичного сертифіката, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 11 липня 2018 року № 172 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації енергетичної ефективності та форми енергетичного сертифіката», виклавши їх в новій редакції.

Журнал «ECOBUSINESS. ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА» вже 10 років на теренах екотрансформації підприємств, який надає роз’яснення із нюансів роботи менеджерів природоохоронної діяльності в сучасних реаліях. На період дії режиму воєнного стану журнал «Екологія підприємства» доступний кожному передплатнику в електронному форматі Живий Журнал.

Підтримуймо одне одного!

Разом ми – сила!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!