Новини

Повернутися до переліку новин

Морська риба звикає харчуватись пластиком

Риба в океанах з раннього віку пристосовується харчуватись пластиковими відходами подібно до того, як діти звикають харчуватись нездоровим фастфудом.

Як з'ясували шведські дослідники, висока концентрація пластикових частинок в морській воді викликає звикання до них мальків морського окуня. В результаті це уповільнює їх ріст і робить рибу більш вразливою до хижаків, вважають вчені. З огляду на це, дослідники закликають до заборони на вживання в косметичній продукції пластикових мікрогранул.

В останні роки з'являється все більше тривожних ознак збільшення концентрації пластикового сміття в Світовому океані. Відповідно до опублікованого минулого року дослідження, щорічно в океани надходить до 8 мільйонів тонн пластику. Під впливом ультрафіолетового випромінювання, хімічних процесів і механічного руйнування під ударами хвиль це пластикове сміття швидко розпадається на дрібні частинки.

Частинки розміром менше 5 мм називаються мікропластиком. Цей термін також поширюється на мікрогранули, які використовуються в косметичних товарах, таких, наприклад, як скраби та продукти для пілінгу. Біологи вже давно попереджають, що ці мікрочастинки можуть накопичуватись в травній системі морських тварин і виділяти токсичні речовини.

Шведські дослідники провели серію експериментів, в ході яких аналізували ріст мальків морського окуня, згодовуючи їм пластикові мікрочастинки в різних концентраціях.

За відсутності таких частинок близько 96% ікринок успішно перетворювались на мальків. У водних резервуарах з високою концентрацією мікропластика цей показник зменшувався до 81%.

Мальки, які проклюнулись у засміченій воді, були дрібнішими, рухались повільніше і мали гіршу здатність орієнтуватися в середовищі існування, говорить керівник групи вчених доктор Уна Лоннштедт з університету в Упсалі.

При зустрічі з хижаками близько 50% мальків, які виросли в чистій воді, виживали протягом доби. Мальки ж, вирощені в резервуарах з найвищим рівнем концентрації мікрочастинок, за той же період загинули всі.

Але найнесподіванішими для вчених виявились дані про вподобання у харчуванні, які змінювались в нових умовах існування риби.

«Всі мальки мали можливість харчуватись зоопланктоном, але вони віддавали перевагу пластиковим частинкам. Ймовірно, пластик має хімічну або фізичну привабливість, яка стимулює травний рефлекс у риб, — говорить доктор Лоннштедт. — Грубо кажучи, пластик змушує їх думати, що це якийсь високопоживний корм. Це дуже нагадує поведінку підлітків, які обожнюють набивати шлунок казна-чим».

Автори дослідження пов'язують зменшення чисельності таких риб'ячих порід, як морський окунь і щука в Балтійському морі, за останні 20 років зі збільшенням смертності молоді цих видів. Вони стверджують, що якщо пластикові мікрочастинки дійсно впливають на ріст і поведінку рибної молоді у різних видів, то це буде мати великий вплив на морські екосистеми.

В США вже зараз заборонено використання пластикових мікрогранул в косметичній продукції, а в Європі поширюється боротьба за введення подібної заборони. «Йдеться не про аптекарські продукти, а просто про косметику — про туші для очей і деякі види губної помади», — говорить доктор Лоннштедт.

Джерело: Екологія життя

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!