Новини

Повернутися до переліку новин

Набули чинності закони про енергомодернізацію

Встановлено порядок масштабної енергомодернізації

9 травня набули чинності два закони, спрямовані на забезпечення правових та економічних засад здійснення енергосервісу для підвищення енергетичної ефективності об'єктів державної та комунальної власності (прийняті ВР 9 квітня).

Енергосервіс — комплекс технічних і організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісу споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг порівняно із споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

Закон № 327-VIII «Про впровадження нових інвестиційних можливостей, гарантуванні прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» поширюється на держзакупівлі енергосервісу, здійснювані відповідно до Закону «Про здійснення державних закупівель» та встановлює їх особливості.

Цей Закон застосовується до всіх замовників, які здійснюють закупівлі енергосервісу, незалежно від вартості предмета закупівлі. Приблизний енергосервісний договір затверджується Кабінетом Міністрів. Предметом договору є здійснення енергосервісу виконавцем, який оплачують за рахунок досягнутого в результаті здійснення енергосервісу скорочення споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або ж-к послуг порівняно із споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

Протягом 5 років з дня набрання чинності Законом у разі відсутності приладів обліку, необхідних для визначення базового рівня споживання паливно-енергетичних ресурсів та/або ж-к послуг, передбачений енергосервісна договором рівень скорочення замовником енергосервісу споживання або витрат на оплату зазначених послуг не може становити менше 30%.

Закон № 328-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо впровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізаціі» регулює довгострокові зобов'язання по енергосервісу — зобов'язання за енергосервісним договором розпорядника бюджетних коштів, в оперативному управлінні або господарському веденні якого знаходиться об'єкт, щодо якого закуповується Енергосервіс, згідно з яким необхідно здійснити платежі протягом майбутніх і/або поточного бюджетних періодів в межах суми скорочення витрат на оплату комунальних послуг та енергоносіїв (у порівнянні з витратами, які були б здійснені за відсутності енергосервісу) .

Обсяг видатків на оплату енергосервісу на відповідний бюджетний період встановлюється законом про Держбюджет (рішенням про місцевий бюджет) у межах бюджетних призначень відповідного головного розпорядника у сумі, визначеній відповідно до умов договору енергосервісу, в рамках скорочення витрат на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, за якими здійснюється Енергосервіс, щодо суми витрат, необхідної для оплати середньорічного обсягу споживання таких комунальних послуг та енергоносіїв за останні 3 роки, що передують року введення енергосервісу. Зазначений обсяг витрат визначається виходячи з цін (тарифів), очікуваних в бюджетному періоді, на який встановлюються бюджетні призначення.

За матеріалами Юрліги

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!