Новини

Повернутися до переліку новин

Недотримання висновку про ОВД може стати причиною зупинки роботи підприємства

Міністерство екології та природних ресурсів нагадує, що суб’єкт господарювання після отримання висновку з оцінки впливу на довкілля має здійснювати післяпроектний моніторинг щодо дотримання його умов (частина перша статті 13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля») та інформувати про результати моніторингу Мінприроди чи уповноважений територіальний орган, який видавав висновок.

«Доводимо до відома замовників планованої діяльності, щодо якої було отримано висновки з оцінки впливу на довкілля та якими встановлено обов’язок здійснення післяпроектного моніторингу, про необхідність виконання екологічних умов висновку, зокрема, в частині здійснення післяпроектного моніторингу та належного інформування органу про його результати», – йдеться в офіційному зверненні Мінприроди до суб’єктів господарювання, які отримали чи планують отримувати висновок з ОВД.

За результатами післяпроектного моніторингу, за потреби, суб’єкт господарювання та уповноважений територіальний орган узгоджують вжиття додаткових заходів і дій із запобігання чи зменшення впливу господарської діяльності на довкілля.

У разі виявлення значного негативногор впливу цієї діяльності на життя і здоров’я населення чи довкілля рішення про провадження такої планованої діяльності за рішенням суду підлягає скасуванню, а діяльність може бути взагалі припинена.

Порядок, строки і вимоги до здійснення після проектного моніторингу також визначаються у висновку з оцінки впливу на довкілля.

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки.

Здійснення ОВД з введенням в дію Закону є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження видів планованої діяльності, що включає будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природнє середовище.

Міністерство екології і природних ресурсів здійснює Оцінку впливу на довкілля від тих видів планованої діяльності, що визначені Законом, як об'єкти першої категорії (ч. 2 ст. 3 Закону), а підрозділи з питань екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій (територіальний підрозділ ОДА) здійснюють Оцінку впливу на довкілля тих видів планованої діяльності та об’єктів, які віднесені Законом до другої категорії (ч. 3 статті 3 Закону ).

Закон «Про оцінку впливу на довкілля» також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля.

Вся процедура ОВД здійснюється через Єдиний реєстр. При Мінприроди також працює телефонна «гаряча лінія» з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД.

Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!