Новини

Повернутися до переліку новин

Органічне виробництво VS традиційне виробництво: ЗУ «Про органічне виробництво» вже підписаний Президентом

На сьогодні нормативне регулювання сфери органічного виробництва та продукції не забезпечує належного функціонування даного ринку, що, у свою чергу, створює сприятливе середовище для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції та дозволяє уникати відповідальності за порушення законодавства у цій сфері. Це негативно впливає на захист прав споживачів та вважається недобросовісною конкуренцією серед суб’єктів господарювання. Вказана ситуація свідчить про невідповідність нормативного регулювання сфери органічного виробництва та органічної продукції законодавству Європейського Союзу та створює ринкові бар’єри.

Крім суто бізнесу, органічне виробництво має безцінні переваги у порівнянні з традиційним виробництвом. Зокрема, це:
1) відсутність хімії та алергенів. Органічні культури й тварини не обробляються хімічними засобами, тому й не мають у своєму складі небезпечних для організму речовин. Також спеціальні методики виробництва дозволяють зберегти максимальну кількість вітамінів та мінералів;
2) збереження природного середовища та біорозмаїття. Органічне виробництво підтримує біорозмаїття та створює здоровий генофонд, що стає основою для адаптації нових сортів та видів. Також виникають сприятливі умови для залучення корисних для органічної системи організмів, таких як запилювачі й фаги.

ДОВІДКА! В Україні розвитком органіки займаються: Федерація органічного руху України, Асоціація «Чиста Флора», Об’єднання «Полтава-органік», Міжнародна Громадська Асоціація учасників біовиробництва «БІОЛан Україна», Асоціація НТІ, Клуб органічного землеробства, Спілка учасників органічного агровиробництва «Натурпродукт» та багато інших організацій.
У 2007 році, за участі Федерації органічного руху України, було створено перший український орган Органік стандарт, який проводить сертифікацію органічного виробництва в Україні.
10 жовтня 2009 року у Львові Федерацією органічного руху України, за підтримки Міністерства аграрної політики України та Львівської міської ради було організовано Перший Всеукраїнський Ярмарок, який пізніше перемістився до Києва.
Актуальність і важливість проблеми законодавчого врегулювання у сфері органічного виробництва є зрозумілою.
Як наслідок, 10 липня 2018 року прийнято проект Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (далі — Закон).

Отож, що нового обіцяє нам ринок органічного виробництва та органічної продукції, читайте у статті…

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 9, 2018
Матеріал підготувала:  Людмила Хоміч, член редакційної ради, експерт журналу «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!