Новини

Повернутися до переліку новин

Отримуємо дозвіл на спеціальне водокористування: поетапна процедура

Матеріал роз’яснить: питання нормативів гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин у водні об’єкти із зворотними водами; індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (ІТНВПВ); законодавчу базу та особливості оформлення.

Від редакції

Цією статтею ми розпочинаємо цикл матеріалів стосовно спеціального водокористування. В цьому випуску розглянемо загальні питання щодо отримання дозволу на спеціальне водокористування та деякі особливості процедури. Наступний випуску журналу присвятимо особливостям розрахунку нормативів гранично допустимого скидання (ГДС). У останній статті циклу розповімо про розроблення та погодження індивідуальних технологічних нормативів використання питної води (ІТНВПВ).

Спеціальне водокористування (відповідно до статті 48 Водного кодексу України, далі — ВКУ) — це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.

Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських (у тому числі для цілей аквакультури) та інших державних і громадських потреб.

Не належать до спеціального водокористування:

пропуск води через гідровузли (крім гідроенергетичних);

  • скид води з водних об’єктів відповідно до встановлених для них режимів роботи для підтримання екологічних витрат у річці та з метою запобігання виникненню гідродинамічних аварій;
  • подача (перекачування) води водокористувачам у маловодні регіони;
  • усунення шкідливої дії вод (підтоплення, засолення, заболочення);
  • використання підземних вод для вилучення корисних компонентів;
  • вилучення води з надр разом з видобуванням корисних копалин;
  • виконання розчистки русел річок, каналів і дна водойм, будівельних, днопоглиблювальних і вибухових робіт;
  • видобування корисних копалин (крім підземних вод) і водних рослин;
  • прокладання трубопроводів і кабелів;
  • проведення бурових, геологорозвідувальних робіт;
  • забір та/або використання води в об’ємі до 5 кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води;
  • інші роботи, які виконуються без забору води та скидання зворотних вод.

     

    Процедура видачі дозволу на спеціальне водокористування

    Спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування.

    Згідно з останніми змінами до ВКУ (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» від 7 лютого 2017 року № 1830-VIII) дозвіл на спеціальне водокористування видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства. Для водокористувачів міста Києва, Київської області, зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи видача дозволу здійснюється Держводагентством.

    Форма дозволу та нормативного розрахунку затверджена наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 23 червня 2017 року № 234 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 липня 2017 року за № 887/30755, далі — Наказ № 234.

    Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в рубриці ПРАКТИКУМ ЕКОЛОГА  журналу «Екологія підприємства» № 7, 2018

    Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 7, 2018

    Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
    Придбати вигідний комплект видань
    Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!