Новини

Повернутися до переліку новин

Понад 30% звернень про факти завдання шкоди довкіллю надходить до інспекторів Держекоінспекції через ЕкоЗагрозу

Вебресурс та мобільний застосунок ЕкоЗагроза дозволяє українцям одразу на місці зафіксувати порушення та у декілька кліків передати інформацію до Держекоінспекції. А далі отримати дані про заходи реагування у режимі реального часу. 

Власне і час розгляду звернень у середньому скоротився із 30 робочих днів до 10. Інспектори відзначають, що ЕкоЗагроза пришвидшила процедуру оформлення документів для виходу на перевірки та сприяє оперативному внесенню даних у систему. На місці інспектор робить фото- або відеофіксацію виявлених порушень та складає акт огляду, який одразу підвантажує на ЕкоЗагрозу. 

Одразу оновлюються і розраховані розміри збитків довкіллю, завданих збройною агресією рф. 

Однак інформують українці через сервіс не лише про шкоду довкіллю внаслідок обстрілів рф чи ведення бойових дій. Серед ТОП-тем звернень: 

  • погіршення якості повітря через роботу промислових підприємств, а також внаслідок паління відходів;
  • забруднення річок, озер та морських акваторій промисловими стоками.
  • виявлені стихійні сміттєзвалища.
  • вирубка лісів та зелених насаджень.

Повідомляли українці й про утримання диких тварин у неналежних умовах, незаконний видобуток корисних копалин, пожежі на полігонах та підпал сухостою, розорення берегів річок, катання на квадроциклах у межах природоохоронних територій тощо. 

Найбільшу кількість звернень через ЕкоЗагрозу Держекоінспекція отримала  щодо порушень природоохоронного законодавства у Житомирській, Рівненській, Київській, Одеській та Вінницькій областях.

Нагадаємо, наприкінці липня 2023 року Уряд надав офіційний статус довкіллєвому ресурсу ЕкоЗагроза та затвердив порядок реагування Державною екологічною інспекцією України на звернення, які надходять через сервіс. 

Як відзначав раніше Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, ЕкоЗагроза була створена на початку широкомасштабного вторгнення рф, щоб  інформувати українців про стан довкілля у кожному куточку України, а також фіксувати всі екологічні загрози та злочини проти живої природи. ЕкоЗагроза – кейс унікальний для світу. Ним цікавляться та його переглядають не лише в Україні. Як виявилося, серед наших користувачів – і мешканці США, Польщі, Німеччині, Франції, Сполученого Королівства, Нідерландів, Чехії, Італії та Швейцарії.

 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Як визначається розмір шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу, від негативного впливу у разі знищення, пошкодження або порушення функціонування об’єкта критичної інфраструктури?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!