Новини

Повернутися до переліку новин

Поводження з «відходами тваринництва» чи «побічними продуктами тваринного походження»: що змінилося для підприємств

Головне в публікації:

1) Як змінилося законодавче регулювання
2) Що саме змінилося, та які тепер правила поводження з відходами
3) Як визначаються категорії продуктів тваринного походження
4) Детально про відповідальність за порушення законодавства

Попереднє законодавче регулювання

До 2015 року відходам тваринного походження у Законі України «Про відходи» від 5 березня 1998 р. № 187/98–ВР (далі — ЗУ «Про відходи») була присвячена окрема стаття — 35–2 «Вимоги щодо поводження з відходами тваринного походження», яка наголошувала на тому, що утилізація відходів тваринного походження на території України здійснюється спеціалізованими підприємствами (підрозділами) з утилізації відходів тваринного походження і не може здійснюватися підприємствами, що виробляють продукцію тваринного походження, призначену для споживання людиною, за винятком випадків здійснення такої діяльності спеціалізованими підрозділами з утилізації відходів тваринного походження. Однак цю статтю, а також сам термін «відходи тваринного походження» було виключено з ЗУ «Про відходи» на підставі прийняття ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» (далі — ЗУ № 287–VIII).

Що змінилося?

Таким чином, відходи тваринного походження у первісному тлумаченні (а саме, загиблі тварини, відходи, що утворилися внаслідок виготовлення продукції із тваринної сировини, непридатної для споживання людиною і твариною, а також підлягають обов’язковій утилізації, крім продуктів метаболізму, що використовуються для виробництва біогазу або органічних добрив) перестали бути відходами та набули статусу побічних продуктів тваринного походження.

Як працюємо тепер?

ЗУ № 287–VIII, який прийшов на заміну ст. 35–2 ЗУ «Про відходи», визначає організаційні та правові засади діяльності фізичних та юридичних осіб, пов’язаної з утворенням, збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, переробкою, утилізацією, видаленням побічних продуктів тваринного походження, не призначених або визнаних непридатними для споживання людиною, продуктів оброблення, переробки побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною.

Відповідно до термінології ст. 1 ЗУ № 287–VIII:
побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною (далі — побічні продукти тваринного походження), — туша або частини туш забитих, загиблих тварин, сировина та продукти тваринного походження, що не призначені або визнані непридатними для споживання людиною;

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 10, 2018.
Матеріал підготувала: Марина Тимошенко, еколог, експерт журналу «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!